Kategoriler
Soru Cevap

yağmur aktaş Emlak Gurmesi üzerinden sormuş

yağmur aktaş: Tekrar merhaba, öncelikle değerli cevabınız için çok teşekkür ederim.
Ek olarak birkaç şey söylemek istedim. Bahsettiğiniz vergi bedelleri hakkında bilgim var, hatta bu yüzden çok kar edemiyeceğimin de farkındayım ilk işimde ama bu benim için sorun değil. Çünkü ilk etapta beklentim deneyim kazanmak ve bilmediklerimi öğrenmek. Aradığım fiyata ev bulmanın zor olduğunun farkındayım, bu yüzden icralık evleri de takip etmeyi planlıyorum. Bütçeyi arttırabilmek adına gerekirse konut kredisi de çekebilirim ama hem faiz oranlarının yüksek olması hem de zamanında evi satamama riski olması sebebiyle bu seçeneği en sona bırakmayı istiyorum.
Sizin de tavsiye ettiğiniz gibi birkaç ev alıp sürümden kazanmak ve benzeri birçok başka fikri de düşündüm ancak şu an için küçük çapta bir iş yapıp, minimum riski almak istiyorum. Daha çok deneyim kazandığım zaman diğer seçenekleri değerlendirmem de daha kolay olacaktır.
Şu anki problem ise, aradığım fiyata bulabildiğim evler sizin de dediğiniz gibi çevre köylerde veya ilçelerde ya da şehir merkezine yakın ama apartman dairesi şeklinde. Fakat bir apartman dairesinde tadilat yapmak vs. oldukça kısıtlı ve pek de kazançlı değil. Oysa kötü durumdaki müstakil bir evin içi, dışı, bahçesi, çatısı vs. dizayn edebileceğiniz bir çok özelliği olduğundan evi aldığımız değerden daha fazlasına satabilme potansiyeli de böylece söz konusu olabilmekte. tabi satışların artan bir grafikte olmadığı bir semtte satış süresi ne kadar olur, o da bir diğer mevzu…Uzun zamandır bu proje hakkında araştırma yapıyorum, soruşturuyorum, çok fazla emek ve zaman harcıyorum ancak hala aradığım özellikte bir evi bulabilmiş değilim ve bu konuda çok zorlanıyorum. Yani hangi noktayı gözden kaçırdığımı anlamaya çalışıyorum..

Sonuç olarak bu bahsettiklerim ve birçok kişinin (belki de haklı sebeplerle) endişeyle yaklaştığı icralık evler konusundaki görüşlerinizi çok merak ediyorum.
Bir de konu dışında olacak ama sizin BAL mezunu olduğunuzu öğrendim ve buna çok sevindim. Zira ben de 2006 yılı mezunlarındanım 🙂
Gelişmelerden sizi yine haberdar edeceğim, sevgiler.

Serdar Dağıstan: Sevgili BALdaş, müstakil evi o fiyatlara bulman da çok zor, bulup elden geçirince satman da daha zor. Ayrıca müstakil ev alıcısı kendi zevkini yansıtmayı tercih edebilir. Bir ayrıca da, müstakil ev kıtlığı olduğunu sanmıyorum. İcralık evler ile ilgili endişe ne olabilir bilemiyorum? Kimsenin evini elinden zorla almıyorsun. Kolay gelsin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Kategoriler
Soru Cevap

yağmur aktaş Emlak Gurmesi üzerinden sormuş

yağmur aktaş: merhaba. ben şehir ve bölge planlama bölümünden daha yeni mezun, heyecanlı ve girişimci biriyim:) her yeni mezun kişi gibi bir iş bulma arayışı içerisine girmek yerine kendi işimi kurmak hevesindeyim 🙂 ana fikrim ise; ikinci el, restorasyona ihtiyacı olan bir ev alıp gereken tadilatı yapıp satmak. bunun için şu an birçok konuda birçok araştırma yapıyorum, bu sırada da sizin blogunuza rastladım. özellikle İzmir hakkında verdiğiniz tavsiyeler, bilgiler ve yönlendirmeleri çok başarılı ve yerinde buldum. bu yüzden size de danışmak istedim.
bahsettiğim şekilde bir projenin en önemli ayağını ‘doğru evi, doğru yerde ve doğru fiyata bulmak’ konusunun oluşturduğunun bilincindeyim. evi alacağımız yerde fiyatların artan bir grafikte olması ve talebin de o bölgede yoğunca olması gerekmekte. fakat genelde çok popüler yerlerde eski evler bile çok pahalı oluyor. biz de icralık konutlara bakmayı planlıyoruz, sanırım uygun fiyata bulmanın yollarından biri de bu, siz ne düşünüyorsunuz bu konuda? ve en önemli soru ise sizce İzmir’de aradığım kriterlere uygun bir evi nerede bulma şansım var? şu anki bütçem ise aslında düşük olmakla beraber, ev için 60.000 ve tadilat için de 40.000 tl civarında.(banka kredisi değil, kendi birikimimiz).
verebileceğiniz her türlü bilgi benim için çok çok önemli ve değerli. şimdiden çok teşekkür ederim. sizi takip etmeye devam edecceğim 🙂

Serdar Dağıstan: Hoşgeldiniz aramıza. 60.000 TL’ye ev bulmak İzmir’de biraz zor olacaktır. Minimum 20-30 senelik binalara bakacaksınız veya merkezin baya dışına çıkmanız gerekecek. 100.000 TL masraf yapacağınız evi 6 ay içerisinde en az 125.000 TL’ye satmak isteyeceksiniz. Bunu bir ticari faliyet olarak gerçekleştireceğiniz için %20-25 vergi ödeyeceksiniz. %5’e yakın alım satım masraflarınız olacak. Vergiyi azaltmak isterseniz fatura değerlerini düşüreceksiniz ama bu sefer de evi alabilecek müşteriniz azalacak (müşterileriniz evin belki de tamamına kredi kullanmak isteyecek ama siz satış bedelini düşük göstermek istediğiniz için nakit para isteyeceksiniz…) Sonuç olarak 6 ayda 15.000 TL para kazanmak için baya bir uğraşacaksınız. Eğer derseniz ki 125’e değil 200’e satacağım, o zaman ben de size soracağım, sizin 60’a aldığınız bir daireye birisi niye 200 versin. 60’a aldığınız eski bir dairenin bulunduğu bir muhitin sizin istediğiniz hızda gelişmesi pek olası değil. Bence, 1 tane ev alıp tüm sermayenizi oraya yatıracağınıza, mevcut paranızı bir kaç eve dağıtın, kredi kullanın, kaldıraç etkisi olsun, en azından sürümden biraz daha kazanırsınız. Nasıl gittiğinden beni de haberdar edin lütfen. Kolay gelsin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.