Kategoriler
Soru Cevap

Canan Ercan Emlak Gurmesi üzerinden sormuş

Canan Ercan: Serdar Bey, tek kelime ile harikasınız! Sizin burada verdiğiniz bilgileri, devletin halkına, devletle ilgili işlem yaptığı her alanda vermesi gerektiğini düşünenlerdenim. Örn. En basit anlatımıyla bir broşür olmalı, ev alacaksan, şu vergiyi, şu harcı ödeyeceksin, sorumlulukların, hakların şu olacak, şu kanuna göre kredi kullanabilirsin…gibi. Koca koca kanunları ne bilsin benim halkım? En ince ayrıntısına kadar nasıl yorumlasın ya da uygulamaya geçildiğinde nelerle karşılaşacağını nereden bilsin? Yakın zamanda mahkemelik olan ve ödemelerini düzenli yaptığımız evimiz elimizden gitti. İnanın, Kat Malikleri ve İmar Kanunu’nun varlığından haberdardım ama Kooperatifler Kanunu’ndan başımız sıkışınca haberim oldu! Zengin olsak işe başlamadan önce bir avukat tutardık zaten. Çok sorum var, kısa keseyim….
Tapu durumu ile iskan raporu %100 bağlantılı mıdır? Bildiğim “arsa tapusu” olanın evine iskan raporu verilemeyeceği yönünde. Bu nedenle, “arsa tapusu”nu konu dışı ediyorum. Müteahhit binayı bitirince kat maliklerine tapularını “kat irtifakı” olarak teslim etmesi gerekiyor. Kat maliki ise tapuda taşınmazını kendi adına kaydettirerek “kat mülkiyetini” alıyor. (Buraya kadar bildiklerim doğru ise), bu durumda, iskan raporu, ev ve müteahhitin durumuna bağlı olarak Belediyece onaylanacağına göre, “kat irtifakı” yazılı bir tapu ile karşılaştığımızda, bu evin kesinlikle iskan raporu vardır, diyebilir miyiz? Yoksa, tapu belgesinde “kat irtifakı” ve hatta “kat mülkiyeti” yazılmış olmasına rağmen, iskan raporu alınamamış ev var mıdır?
İskan raporu alınmamış ev için, “krediye uygundur” kararının bankalarca yasal dayanağı (atıyorum) evin %70’inin bitmiş olması mıdır? İncelemeyi yapan banka yetkilisinin, “bu evin iskan raporu yok, bu nedenle, maliyetinin şu oranda artışı beklenir, bu şekilde bilgilendirildiğinizi/okuduğunuzu gösteren imzanızı atıp buna rağmen krediyi istediğinizi belirtin”, gibi bir koşulu/yasal dayanağı olması gerekmez mi? Her türlü gelir giderimizi, varlığımızı sorgulayan, elimizdeki nakiti ve alacağımız evin değerini bilen, bize krediyi veren banka, evin iskansız olma halinde çıkacak yeni masrafları ödeyemeyeceğimizi bilmez mi, bu durumda elimizdekini de gaspetmeye niyetlenmiş suçlu durumuna düşmez mi? Bunda art niyet aranmaz mı?
Acaba bankaların kredi verme koşullarında bir düzenleme yapıldı mı? Hiç sanmıyorum, çünkü tüketime dayalı ekonomi politikamız gereği verebildikleri kadar kredi vermeleri destekleniyor. Kredi alırken bizi bağlayan sadece ödeme faiz oranları ile dosya masrafları mı? Tek nüsha var, diyerek vermek istemedikleri, o imzaladığımız sayfalarda neler yazıyor? Kimin umurunda, krediyi veren kazanıyor, devlet de para politikasını yürütüyor. Hesabını iyi yapamayan, alacağı evi banka güvencesi ile aldığını sanan halk ise bunun ceremesini çekiyor.

Serdar Dağıstan: Canan hanım öncelikle nazik sözleriniz için teşekkür ederim… Kat mülkiyeti ve kat irtifakı tapuları konusunda bildikleriniz biraz karışmış gibi; lütfen http://www.emlakgurmesi.com/2011/03/kat-irtifak-ve-kat-mulkiyeti-tapusu.html yazımı tekrar inceleyiniz. Sorularınıza gelince;
– Oturma raporu alınmadan kat mülkiyeti tapusu alınamaz
– Kat irtifakı tapusu oturma raporu var demek değildir. Kat mülkiyeti tapusu oturma raporu var demektir.
– Banka kullandırdığı krediye bakar, evin maliyeti ile ilgilenmez.
– Ev alırken banka güvencesi ancak inşaat aşamasındaki dairelerde oluyor. Banka sizin geliriniz aylık ödemelere yettiği sürece dairenin maliyeti konusunda sizi güvenceye almaz, alamaz.
Üzüldüm durumunuza Canan hanım ama baştan çok iyi hesap yapmak lazım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.