Kategoriler
İlk defa ev alacak olanlar

Bıkmış bir okur mektubu!

Emlak Gurmesi takipçisi bir dostumdan mesaj aldım, yazı dizisine bir gün ara veriyorum; virgülüne dokunmadan, sadece kendisi istediği için ismini çıkararak yayınlıyorum…

Merhaba Serdar Bey ,

Öncellikle emlak konusunda verdiğiniz profesyonel hizmetten dolayı teşekkür ediyorum. Değerlendirmeniz içinde ayrıca teşekkür ederim. Profillle ilgili değerlendirme sonucumun 400 kişi arasında olduğunu yazmışsınız. Ben buna çok sevinemedim.Eğer ben bu kadar evlenme profilinde iyiyiysem neden? Bu durumu eşimle paylaştığımda konuşmalarımız  okulda öğrendiğimiz kuramsal bilginin uygulamada, yaşamda   ki   kullanılabilirliğine geldi.Size aslında bu konudaki deneyimlerimizi yazmak istemiştik. Bu maille de yazıyoruz yazıyoruz. Yazdıklarımızla Emlaktaki Güzin Abla gibi hissettirmek istemeyiz aslında J Bizim hikayemiz krediyle 160.0000 civarında 3+1 yada kullanışlı 2+1 ,metro ile ulaşımı uygun çocuk büyütmeye müsait,düzgün bir semtte ev aramakla başladı  .Sıfır dairelerin uygunluğu ve ailemize yakınlıkları nedeniyle yeşilyurt ,nezihte olduğunu düşündüğümüz için ilk önce hatay, dan başladık. Yeşilyurtta evet sıfrı bitişik 2 dairesi karanlık daireler ve değişen semt çehresini gördük. Hatay da ise Emlakçılar fiyatları 130.000-150000 değişen yıllık binaları, metrodan dolayı binanın zemini hasarlı, güvenlikli olduğumuz düşündüğümüz fakat güvenliksiz yerleri satmaya çalıştılar.Daha sonra benim görev yaptığım ege ünv.e yakınlığından dolayı bornovada ev aramaya başladık.Gördük ki sıfır olmayan  hatta 16-25 yıl arasında değişen  sadece Bornova da olduğu için 160.000-200.000 arasında olan,sıfır olanların ise 250.000-…..değiştiğini fark ettik.Sıfır olmayan binaların fiyatı kadar satışının da çok olması bizi şaşırttı.Acaba neden satılıyordu bu evler.İnsanlar artık çok mu çabuk sıkılıyordu evlerinden,eğer böyleyse Türkiye ne zaman bu kadar zengin olmuştu.Yoksa yeni deprem yönetmeliği, yıkım duyumları mı alıyorlardı insanlar bunu sorgulamaya başladık.Şu anki koşullarda almak istediğimiz eski veya yeni olsun evlerin fiyatları çok yüksek.Bunların 10 yıllık vadesiyle birlikte maliyeti çok yüksek olmaktadır .Çok mu şey istiyoruz ? Hayır lüx olmayan orta halli bir ailenin oturabileceği,düzenli ve düzgün bir semtte ev. Şu an bunu sorgulamamız neticesinde kiraya çıkmanın ev almaktan daha iyi olduğunu düşünmeye başladık. Bizden Şu sonuçlar çıktı:

  • Merkezi yerde bulunan yeni binalar çok pahalı
  • Proje kapsamında yapılan yerler güzel, maliyetli ve arabasız çok bornovadaki projeler dışında ulaşım zor
  • Proje kapsamında  1-2 yıl sonra teslimatlı evler  hem kira hem taksit ödemesi  zor
  • Merkezi yerlerde bulunan eski binalar hem pahalı hemde yeni yönetmelik ve  gelecek açısından kafa karıştırıcı

 Bu tabloda söyleceğiniz,aydınlatacağınız birşeyler olduğunu düşünerek cevabınızı bekliyoruz.

Sevgi ve saygılarımla

Bu yazdıklarımı sitenizde paylaşırsanız ismimi “vermemenizi” rica ediyorum’

Sevgili Okur, öncelikle siteyi takip ettiğin ve zaman ayırıp bu kadar içerikli bir mesajı paylaştığın için teşekkür ederim.

Çok şey istemiyorsunuz ama herkesin istediğini istiyorsunuz. Herkesin istediği şey genelde pahalı olur. Herkesin istediği şeyi herkes görmeden önce bulabilmek lazım.

Çok uzatmadan bir kaç önerim olacak;

– Şehir merkezi ve çevresi gün geçtikçe pahalılaşıyor. Merkez tanımlanan yerlerde ev almak gittikçe zorlaşacak. Bu sayfayı takip eden herkes bilir, en az 6 aydır Güzelbahçe’de arsa arıyorum ve bulamıyorum; çok ciddi bir arsa sıkıntısı var.

– Şu an pek sevimli görünmeyen ama ulaşım, eğitim ve altyapı yatırımı alan bölgelere yoğunlaşın. 5 sene önce burada yaşanır mı denen yerlerdeki fiyatlar şimdi uçuyor.

– Faizler bu kadar düşmüşken eğer imkanınız var ise ev almamak ve kirada kalmak hata olacaktır.

– İllaki son evinizi alacaksınız diye bir kural yok. Kullanışlı ve değer kazanacak bir 2+1 sizi 10 sene idare eder, değerlenir ve daha büyük daha güzel bir ev almanıza aracı olur.

– Ne iş yapıyorsunuz bilmiyorum ama eğer maaşınızı devletten alıyorsanız, yani iş garantiniz var ise, mevcut birikiminiz ve maaşınızın artış hızına göre sandığınızdan daha yüksek fiyatlı bir evi alabilirsiniz. 160.000 TL’lik bir dairenin ödemesi, doğru ödeme planına sahip 200.000 TL’lik bir dairenin ödemesinden daha zor ve pahalı olabilir.

– Okumuş ve eğitimli bir insansınız, evlenme skorunuz da harika; mantıklı kararlar verebilirsiniz. Çözmeniz gereken bir matematik problemi var; doğru ödeme planlı bir ev sizi bekliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.