Kategoriler
İlk defa ev alacak olanlar İzmir Konut Projeleri Yatirimlik Ev

Projeden Doğru Ev Almanın 10 Püf Noktası – 5. Projeden Alınan Evin Ödeme Planı Nasıl Olmalı?

Banka faizleri çok geriledi, şu an faizler enflasyondan düşük gözüküyor. Böyle bir ortamda projeden alacağınız ve 24-36 ay içerisinde teslim alacağınız bir evin ödeme planı nasıl olmalı?

1. Peşin Alım: Eğer vadeli fiyat üzerinden yapılan peşin indirimi banka faizinden daha yüksek ise o zaman peşin almanız daha mantıklı olacaktır. Çok basit ve çok bariz bir alternatif. Ama projeden bir evi peşin almak herkese uymayabilir.

2. Peşinat artı Kredili alımlar: %75’ine kadar kredi kullanarak alacağınız evin kredi dışında kalan kısmını peşinat olarak hemen veriyorsanız, bu da peşin alıma giriyor. Bu durumda da vadeli fiyata göre peşin alım indirimi beklentiniz olabilir.

3. Ara ödemeli artı Kredili alımlar: Peşinatın teslimata kadar vadelendirilmesi çoğu Alıcı’nın hoşuna giden bir uygulama oluyor. Haliyle yapımcı firma peşin indirimi yapmayabilir veya vade farkı uyguluyabilir. Özellikle bir yerlerden gelecek parası olanlar için uygun bir alternatif oluyor.

Peki peşinat dışında kalan kısmı nasıl ödemek lazım?

1. Yapımcı firmaya vadeli: Çoğu firma teslimata kadar vadelendirme yapabiliyor. Teslimattan daha uzun süreler için vadelendirme yapan firmalardan korkmanızı öneririm. Tarih nakit akışını beceremeyip batan yüzlerce müteahhit ile dolu. Türkiye gibi krizlere açık bir ülkede işi inşaat yapıp satmak olan bir firmanın aynı zamanda bankacılığa bulaşması bana gereksiz geliyor.

2. Kredili alımlar: Bir firmanın inşaat aşamasında kredi kullandırabilmesi o firmanın ve projenin bankalar gözünde ne kadar güvenilir olduğunu göstergesidir. Çoğu müşterime paraları varsa bile kendilerini bürokratik olarak garantiye almaları için banka kredisi ile alım yapmalarını öneririm. Bu konuyu daha sonra daha detaylı inceleyeceğim. Peki kredili alımlarda ödeme planı nasıl olmalı;

  • Vade: Şu an kullanabileceğiniz en ucuz kredi konut kredisi. Eğer kendi parasıyla iş yapan bir kişi iseniz, kendi paranızı inşaata bağlamak yerine işinize aktarabilir, ve banka kredisini daha uzun vadeler ile konutu almak için kullanabilirsiniz. 3-4 sene önce müşterilerimiz ortalama 60 ay vadede kredi kullanırken, bugünlerde çoğu müşteri kullanabileceği en uzun vadede kullanmayı tercih ediyorlar. Bunun sebebi hem faizlerin düşmüş olması, hem de konut kredisi sisteminin artık eskisi kadar öcü olmaması.
  • Taksitler: Eğer kirada iseniz, hem konut kredisi taksidi hem de kiranız ağır gelecektir. Veya, yeni girdiğiniz bir işte düşük ücret ile başladıysanız ve gelirinizin zaman içerisinde ortalama üzeri bir hızla yükseleceğini düşünüyorsanız, sabit artışlı bir ödeme planı sizin için daha uygun olacaktır. 100.000 TL’lik bir kredi için farklı ödeme alternatifleri şöyle olabilir;
  • Sizi aylık taksitler olarak gece en rahat uyutacak planı seçmeniz en mantıklısı olacaktır.

Eğer kısa zaman içerisinde projeden yeni bir ev aldıysanız veya almayı düşünüyorsanız, sizin için en uygun ödeme planının ne olduğunu paylaşır mısınız lütfen.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.