Kategoriler
İzmir Konut Projeleri

Düşen faizler konut fiyatlarını ne kadar artıracak?

Geçen gün yolda gördüğüm bir büyüğüm ‘Bu inşaatta amma para varmış be, herkes inşaatçı oldu’ dedi. Başka bir büyüğüm de ‘bu aralar gayrimenkule anormal bir ilgi var!’ dedi. Bir tanesi biraz haklı, diğer tamamen haklı. Nedeni;

Son 6-8 ayda mevduat ve konut kredisi faizlerinin hızlı düşüşü gayrimenkule olan ilgiyi arttırdı. Bankada parası olanlar alternatif yatırım araçları arıyor ve gayrimenkul çoğu kişiye cazip gelmeye devam ediyor. Bankanın verdiği faize yakın veya biraz daha iyi olan kira getirisi, ve gayrimenkulun değerlenme potansiyeli yatırımcıları birşeyler almaya itiyor.

Diğer taraftan, konut kredisi faizlerinin %1,10’lardan %0,70’lere düşmesi sonucu da müşterilerin alım gücünü arttırdı ve konutlarda ciddi bir hareketlilik gözlendi.

120 ay vadede %1,10 faiz ile 100.000 TL konut kredisi kullanan kişi şimdi aynı toplam maliyet ile 122.000 TL kredi kullanabiliyor. Yani alım gücü neredeyse %20 arttı.

Ya da tam tersinden baktığımızda 120 ay vadede %1,10 faiz ile 100.000 TL’lik ev alan kişinin aynı kredi miktarı için maliyeti toplam 180.00 0 TL’den 148.000 TL’ye düştü.

Ellerinde stok biriken müteahhitler alım gücünün artması ile piyasaya dönen bu alıcıları kaçırmamak için fiyatlarını çok artırmadılar ama piyasa yakında dengeyi bulacaktır. Faizler aynı kaldığı ve stoklar eridiği müddetçe, konut fiyatlarının %20 artarak  faiz düşüşünden kaynaklanan bu maliyet düşüşü kapatacağını tahmin ediyorum.

Konut fiyatlarının %20 civarında artışı tabii ki arsa sahiplerini de tetikleyecek ve arsa fiyatları da buna paralel olarak artacaktır. Yani faiz düşüşünün yararını ilk önce ALICI’lar, sonra müteahhitler, sonra arsa sahipleri yaşayacaklar.

Not 1: Gazetelerdeki ilanların sayısına bakarak bu inşaatta ne kadar para varmış hissine kapılan büyüğüm bir süre sonra bu ilanlardan dolarak sektöre giren müteahhitlerin nasıl hüsrana uğrayacağını görecektir. O yüzden biraz haklı dedim. Diğer büyüğüm tamamen haklı çünkü herkesin gözü İzmir’de…

Not 2: Buna rağmen her cuma büyük müteahhitlerden gelen kampanya SMS’leri işlerin pek de benim tahmin ettiğim gibi olmadığının bir göstergesi olabilir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.