Kategoriler
Genel İlk defa ev alacak olanlar İzmir Konut Projeleri

Projeden Doğru Ev Almanın 10 Püf Noktası – 6. Sözleşmede dikkat edilmesi gerekenler!

Konut alırken sözleşme detaylarıHerşey güven ile bitmiyor! 2010 yılının Temmuz ayında bizim Palmiye Park Zirvekent’e başlamak üzereyken emlakkulisi.com’dan beni takip eden Almanya’da yaşayan bir gurbetçi okuyucum kendisini aramamı istemişti. Kendisi bizim Zirvekent’in hemen yakınında 2 senedir devam eden bir projeden olmayacak bir fiyata inşaat aşamasında bir daire almış, 2-3 haftadır müteahhiti arıyormuş ama telefonu açan yokmuş; benden gidip projeye bakmamı rica etti. Daha fazla detay vermeyeceğim ama o inşaatta doğramalar henüz takılmadı, bizim Zirvekent 8 ay önce teslim edildi. Arkadaşı aradığımda sözleşmen var mı diye sordum ve kendisinden aldığım cevap ‘güvendik sözleşme yapmadık!’ demek oldu.

Ne olursa olsun elinizde bir sözleşme olmalı. Burada hukukçulara danışmak lazım ama noterden olup olmaması bence çok önemli değil; sonuçta elinizde yazılı bir sözleşme olduğunda hakkınızı arayabilirsiniz.

Sözleşme yaparken dikkat etmeniz gerekenler;

  1. Sözleşmenin tarihi olmalıdır.
  2. Sözleşmeyi kimle yapıyorsunuz? Sözleşmeyi imzalayan kişi şirkette yetkili mi yoksa herhangi bir satış elemanı veya aracı bir emlakçı mı?
  3. Müteahhidin satmayı ve sizin de almayı vaad ettiğiniz bağımsız birim sözleşmede açıkça belirtilmeli, mümkünse kat planı ve cephe planları üzerinde işaretlenmiş ve numarataja uygun olmalı.
  4. Satış bedeli, ödeme şekli ve satış fiyatına dahil olan ve olmayan maddelerin açıkça yazılmış olması gerekir. (5 sene önce yazdığım son dakika gollerine dikkat!!!! yazımı bir inceleyin lütfen)
  5. Dairenin ne zaman ve ne şekilde teslim edileceği belirtilmelidir.
  6. Tapu devrinin ne şekilde ve ne zaman yapılacağı açıklanmalıdır. Kat irtifakı tapusu, oturma raporu, kat mülkiyeti tapusu işlemlerinin nasıl ve kim tarafından yapılacağı belirtilmedir. (Farkı bilmiyorsanız buraya tıklayınız…)
  7. Teslim sonrası oluşacak yönetim sistemi belirtilmelidir.
  8. Teslimata kadar olan sürede almayı vaad ettiğiniz konutu devretmek istediğinizde nasıl bir yöntem izleyebileceğinizin açıklanmış olması gerekir.
  9. Sözleşmenin fesih koşulları ve hukuki sonuçları belirtilmedilir.
  10.  Sözleşmenin eki olarak daire planı ve teknik şartname sunulmalıdır.

Babamdan öğrendiğim ve onun da Lise öğretmeninden öğrendiği bir söz vardır; ‘Söz uçar, yazı kalır!’… Sözleşme öncesinde, sırasında veya sonrasında size verilen veya sizin verdiğiniz sözleri yazıya dökün, yoksa kimse hatırlamaz…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.