Kategoriler
İzmir Konut Projeleri

İzmir Konut Projeleri – Folkart Life Bornova Değerlendirmem

‘Ulaşılabilir Lüks’ sloganı ile bir süre önce satışa çıkan Folkart Life Bornova projesinin satış ofisini ziyaret ettim. Satış Müdürleri Elzem hanım her zamanki misafirperverliği ile beni ağırlardı. Proje hakkında kendilerinin bile farkında olmadığı 2 özelliğini yakaladım.

Elzem’i uzun zamandır tanırım ve bence sadece İzmir’de değil, tüm Türkiye’deki en başarılı satış liderlerinden birisi. Folkart çok şanslı. Elzem proje hakkında tüm artıları ve eksileri açık sözlülükle anlattı. (Arkadaşım olduğu için Elzem diyorum, saygısızlık yapıyorum sanmayın)

Proje hakkında düşüncelerim ve ziyaretimden kısa notlar şöyle (Ve hatta projenin Elzem’in bile bilmediği 2 özelliğini aşağıda açıklıyorum);

– Projenin konumu gerçekten çok güzel. Ulaşım çok kolay ve çevresi çok güzel bir şekilde gelişiyor. Konumla ilgili tek gözüme batan, Allah günah yazmasın, hemen dibinde seneler önce çok zevksiz olarak yapılmış cami. Belki Folkart ve Belediye bu camiyi de güzelleştirir.

– Satış ofisinin önünde güvenlik görevlisi aynı zamanda bir vale gibi sizi karşılıyor ve arabanıza yer açıyor.

– Projenin büyüklüğünü ve değerini yansıtan  bir satış ve tanıtım ofisi yapılmış. Güzel bir maket var. Örnek daireler yapılmış ve özellikle örnek dairelerdeki kokuya bayıldım.

 

– Projede 828 konut var ama galiba bu sayı azalacak. 3+1 ve 4+1 dairelerin sayısını artırmaya karar vermişler, o yüzden bazı küçük daireler elenecek.

– Ulaşılabilir Lüks kavramını severim; ilk olarak Silk & Cashmere’in sahibinden bu tanımı ve stratejiyi dinlemiştim. Tüm dünya markalarının özendiği bir kavram ama her zaman uygulanabilir olamıyor. Folkart’ın bu sloganını ilk duyduğumda aklıma yatmıştı, özellikle ilk yaptıkları 3 projedeki yüksek fiyat kategorisinden sonra daha fazla sürüme yöneleceklerini düşündüm; daha sonra, acaba daha önce yarattıkları lüks konut markası imajını bozar mı diye bir soru doğdu kafamda ama örnek daireleri gördükten sonra bu sorumun cevabını aldım. Folkart Life diğer projelerindeki birim m2 fiyatlarına yakın (4000 – 4500 TL/m2) fiyatlar ile daha küçük m2’lerde aynı şıklıkta evler yapmış. Yani esasında daha ucuz değil, ürün daha küçük. Bence ekonomi sağlayabilecekleri daha çok imalat var ama sanırım yavaş yavaş bu kavrama alışacaklar. (Soyak’lar kadar küçük olmasa da, Soyak’ın çok daha şık ağabeyi şeklinde evler planlamışlar)

– Evlerin balkonları eski İzmir stili, kocaman. Aluminyum korkuluklara ayılıp bayılanlara bu projenin ve hatta Folkart’ın Narlıdere projesinin korkuluklarını bakmalarını öneririm.

– Mutfaklarda metrelerce dolap yapmışlar ve renkler harika.

– 2 odalı evlerde tek banyo olmasını yadırgamıştım ama Elzem benim de bazı müşterilerden duyduğum ‘küçük bir ebeveyn banyosu yerine giyinme alanını tercih ederim’ tercihini hayata geçirmiş.

– Aidatlar 3 TL/m2 civarında olacakmış. Bu gerçekçi bir rakam.

– Projenin sosyal alanları çok zengin ve anladığım kadarıyla MyVia’nınkiler gibi PARALI değil.

– Projenin eksilerinden bir tanesi kapalı garajı olmasına rağmen her daireye bir otopark olmaması. Belki zemin koşullarından dolayı ama bir kat daha bodrum inselerdi her daireye bir otopark haydi haydi çıkardı. Müşteriler çok dert etmediğine göre problem yok.

– Şu anki daire fiyatları mevcut piyasa kiralarına göre 200 – 240 ayda tapi ediyor kendini.

– Satışlar çok iyi gittiği için firma ödeme planlarında bir esneklik sunmuyor. Ve hatta, %25 peşin vermeyene daire bile yok…

– Etraftaki projelerden farklı olarak daireler %1 KDV ile satılıyor (etraftaki çoğu proje ticari imarlı arsada yapılıp konut diye satıldığı için %18 KDV’li).

Şimdi Elzem’in bile bilmediği projenin 2 özelliğinden bahsediyim;

1. Projedeki stüdyo daireleri yeni Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğine göre artık yapamıyorsunuz. Elinde eski tarihli imar durumu bulunan arsalarda eski yönetmelikler bu sene sonuna kadar uygulanabiliyor. Yani 2016’dan itibaren yeni projelerde bu projedeki tipte Stüdyo daire yapılamayacak. Projeyi en ulaşılabilir yapan fiyat kategorisindeki bu daireler bence yatırımcılar için ideal.

2. Projedeki balkonlar yine yeni Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğine göre artık bu kadar büyük yapılamıyor. Yapılırsa emsale giriyor ve müteahhitler haliyle kapalı alanlarını azaltmak istemeyecekleri için artık bu kadar büyük balkonlu projeler 2016 yılından itibaren olamayacak.

Dairelerin planlarını ve kullanılan malzemeleri projenin cephesinden daha fazla beğendim.

Projenin detaylı değerlendirmesini bu bağlantıda bulabilirsiniz.

 

“İzmir Konut Projeleri – Folkart Life Bornova Değerlendirmem” için 12 yanıt

ben bir tane stüdyo aldım serdar bey…şunu da samimiyetle söylüyorum.bu kararı almamda bir numaralı etken sizin yorumlarınız oldu.yorumlarınızda ki objektif bakış açınız ve gerçekçi degerlendirmenizin bana güven verdigini söylemek isterim vedegerli fikirlerinizi bizimle paylaştıgınız için çok sagolun…yatırım için küçük m2 önermeniz bende bir şimşek etkisi yaptı.ve izmir de stüdyo daire alınabilecek en iyi projenin yeşilova da,residence olması, lokasyonu ve tabiki folkart gibi kaliteli bir sirketin adı olması ve sizi takip etdigim zaman ki yorumlarınız beni uyurgezer misali folkarta götürdü diyebilirim..tabi izmirde stüdyo daire kavramı yeni yerleşmeye başladıgı için insanı biraz korkutmuyor degil.kiraya vermekte çok zorlanacagımızı düşünmüyorum.aklıma tek takılan bu dairelerin ikinci el satışında zorlanırmıyız acaba…

oturmak için olabilir ama yatırım için uygun olduğunu düşünmüyorum, Buca’da 110.000 TL ‘na 1+1 daire alınabiliyor şu an ve 700 – 750 TL aylık kira getirisi var, 145.000 TL ‘na bir arkadaşım daire aldı ve 850 TL ‘na kiraya verdi.

Ömer’cim, ilk alanlar için Folkart yine de getirili olacaktır. İstanbul’da merkeze yakın semtlerde 40-50 sene kira çarpanı görünce İzmir’in hala çok ciddi bir potansiyele sahip olduğunu gördüm. 15 sene çarpan en erken alanlar için geçerli olabiliyor ama İzmir’in ortalaması 18 sene.

1+1 daireyi 320 bin tele’ye satıyorlar, kim alıyor bilmiyorum, muhit desen garsoniyerler muhiti, her yer inşaat, birçok proje bitti ama hangisi ne kadar getirdi belli değil …

Şu an piyasada çok ciddi bir yatırımcı kitlesi var. Alanlar genelde onlar. Muhit ile ilgili yorumunuz bence biraz haksızlık. Mavişehir için de aynı şeyler söylendi senelerce ve hala söyleniyor ama İzmir’in en değerli bölgelerinden birisi olmaya devam ediyor. Yatırımcı sayısı arttıkça bu tip dairelerin işletmesi de daha profesyonelleşecektir.

serdar bey, yanıtınız için çok teşekkürler ancak ben de ömer bey’le aynı fikirdeyim, bu proje oturmalık, yatırımlık değil … mavişehir ile ilgili görüşlerinize ise katılmam hiç mümkün değil, şimdiye kadar hep soyak projelerinde yatırım yaptım ve hiçbirinde yanılmadım, hepsi son derece doğru fiyatlandırılmıştı … bence bu projeye yatırım yapanlar çok iştahlanmasınlar, hevesleri kursaklarında kalabilir …

Soyak Mavişehir haricindeki İzmir’deki Soyak projelerinde kazanan ben pek duymadım. Folkart’ın bu projesini savunmama gerek yok, zaman içinde hep beraber gözlemleriz sonuçları.

güzel inceleme teşekkürler. Bence yıldızların düşük olmasının sebeplerini de incelemelere eklerseniz daha iyi olacak. Yani ödeme koşulları ile ilgili burada yazmışsınız, inceleme de 2 yıldız verilmiş ama oradaki 2’nin üzerine gelince sebepleri genel tanımlı yapılmış. Ama mesela “ödeme alternatifi veya %25 peşin olmayana ev yok bu sebeple 2 yıldız” gibi açıklamalar güzel olur.

Birde en güncel fiyat bilgisi varsa öğrenmek isteriz. yani 2+1 – 3+1 – 4+1 vs. gibi m2 bilgileriyle birlikte.

İstanbul’dan İzmir’e taşınmayı bir süre sonra düşünen biri için ilaç olabilir 🙂

Ağzınıza sağlık.

Teşekkürler Ozan bey. Daha bir çok iyileştirme yapabilir ama ekmek kapım burası olmadığı için ancak bu kadarına zaman ayırabiliyorum. Açıklama yapmama rağmen siz zaten anlamışsınız sebepleri, demek ki pek problem yok.
Güncel fiyat bilgilerini firmayı arayarak alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.