Kategoriler
Genel

Lüksün Tanımına Dair…


Ekim 2007 de Pazarlama Harikası Lüks Daireler başlıklı bir yazı yazmıştım. Lüksün esasında ne kadar negatif bir sözlük anlamı olmasına rağmen kelime hazinesi sınırlı Müteahhitler tarafından ne kadar kolaylıkla ve gereksizce kullanıldığını yazmıştım.

En yeni ve iyi arkadaşlarımdan bir tanesi bana aşağıdaki yazıyı okumamı önerdi ve kafamdaki lüks kavramının değişmesine şimdilik yardımcı oldu. Yazı Hasan Pulur’dan.

Lüks nedir bilir misiniz?

“LÜKS’’, Fransızcadan dilimize giren bir kelime… Sözlük anlamı şöyle:
‘’Giyim kuşamda, eşyada, harcamada, yaşam biçiminde kendini gösteren, gereksiz, aşırı gösterişli durum’’(x)
‘’Lüks’’ kelimesi değişik yerlerde kullanılır, sinemalarda ‘’lüks koltuklar’’ vardır, Kadıköy-Karaköy vapurlarında ‘’lüks mevki’’, gaz lambasının büyüğüne ‘’lüks’’ denir. ‘’Lüküs Hayat’’ oyunu unutulur mu, ya da Sezen Aksu’nun ‘’Lüküs kamaralı’’ şarkısı…
‘’Lüks’’ bir ayrıcalıktır.
* * *
‘’ROBB REPORT’’ dergisi de ‘’lüksler’’in dergisi, zaten kendisini ‘’lüks stil dergisi’’ olarak tanıtıyor. Genel Yönetmeni Banu Kitiş, ‘’150 farklı ürünün hikâyesini bulacaksınız’’ diyor… Saatten mücevhere, otomobilden giyim kuşama, otelden kaleme…
Bu ürünlerin öne çıkan özelliği nedir?
‘’Sınırlı sayıda üretim, işçilik, gelenek, geçmişten gelen denetim ve yüksek fiyat…’’
İşte size lüksün tarifi…
Yalnız yüksek fiyat, lüksün tek kriteri değil.

Sınırlı sayıda üretim, işçilik, gelenek, geçmişten gelen denetim ve yüksek fiyat. Bence bu tanım daha bi yakışıklı lüksün şu an halk arasındaki kullanımına göre.

Peki şimdi etraftaki projelere, inşaatlara bakıp hangisine LÜKS demeye dilim varabilir bilmiyorum. Sınırlı sayıda üretim için ya şimdilik 3-5 tane ile sınırlı olan İzmir’deki gökdelenler olabilir, ya da Narlıdere/Urla/Çeşme deki müstakil evler. İşçilik ve gelenek diyince biraz karışıyor olay. Kuruluş tarihi 10 seneyi geçmiş kaç tane inşaat şirketi var etrafta bilmiyorum ama o da kendi başına lüks olabilecek kadar sınırlıdır. Yüksek fiyat en kolay uyarlanabilen çünkü İzmir’deki gayrimenkul fiyatları New York ile başabaş. Bu filtreye göre kafamda bir kaç proje ve isim canlandı lüks denilebilecek ama isimleri bende kalsın artık.

Ben yine de kendi projelerimde Lüks kelimesini kullanmaktan kaçınmaya devam ediyim en iyisi, ta ki Robb Report benimle söyleşi yapmayı teklif edene kadar.

Utanmadan Yaptığım Reklam 1: Gaziemir Palmiye Park projesinde lüks kelimesini göremezsiniz ama, 114 ile sınırlanmış daire, maliyeti değil kaliteyi ve güvenliği öne çıkarmış ve toplamda 70 seneyi aşkın inşaatçı geleneği ile biraraya gelmiş iki kardeş inşaat şirketi, ama yüksek olmak bir yana galiba fazla ucuza sattığımız dairelerimiz ile lüks kavramını herkes için elde edilebilir yaptık.

Utanmadan Yaptığım Reklam 2: Robb Report Türkiye de satılan en pahallı dergi, 15 YTL. Çoğumuzun yaşadığı hayatın dışından kesitler ve zevkler sunuyor. Özenmek amaçlı değil ama hayal kurup kendinizi iyi hissetmek için siz de en az bir kez okumayı deneyin derim. Son sayısında şarap ile ilgili yazı hem çok başarılı hem de yüksek fiyatı ön plana çıkarmadan her bütçeye uyabilecek güzel şarapları tanıtmış.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.