Kategoriler
Genel

Konut Piyasasında Durum Değerlendirmesi

Kriz bitti, bitmedi, geri geliyor, vs… Dili olan herkes bu konuda yorum yaparken ben eksik kalamazdım tabiki.
Borsa kriz öncesine dönmüş, dolar düşmüş, bakır Ocak’tan beri %100 artmış… Yani bişeyler oluyor ama konuta nasıl yansıyor bu olumlu gelişmeler?
Yukarıdaki grafikte 2008 Temmuz’da temeli atılan konut projemizde 1 Ağustos 2009’a kadar bize ulaşanların aylık trendini görüyorsunuz.
2008 Ekim’de vuran kriz sanki bizim konutlara olan ilgiyi Ekim, Kasım ve Aralık aylarında arttırmış gibi gözüküyor! Ama bu yoğun ilgiye rağmen satışlar dip noktadaydı. Herkes ölü mal peşindeydi.
2009 Mart’tan itibaren gelen gidenimiz yine arttı ama bu sefer satışlar da peşinden geldi.
Tabi ki yukarıdaki grafik mevsimsel hareketleri de içinde barındırıyor ama arkasındaki satış bilgisi ile ben piyasanın gidişatını daha iyi kestiriyorum.
2. el ev fiyatları yeni ev fiyatları ile başabaş noktaya geldi. Bunun sebebi, yatırım olarak 2. ev tutanlar fiyatlarını düşürmemekte inat ettiler; tabi ki sıkışanlar oldu ve kurtlar onları yedi ama genel olarak benim gözlemim yeni ev fiyatları 2. el fiyatlarına göre daha fazla düştü. Yeni evler tonla olduğu için de 2. elde hareket ben daha bir süre beklemiyorum.
Haziran ayına kadar hesap kitap bilmeden konut üretimine giren müteahhitler şimdi sattıkları evlerin fiyatlarını düşürdüklerine yanıyorlar.
Ramazan ile piyasanın daha çok hareketleneceğini ve ihtiyaca yönelik yapılmış konutların fiyatlarının yavaş yavaş yükseleceğini düşünüyorum. Lüks konutlarda fiyatın artacağını zannetmiyorum çünkü lüks ihtiyaç değil!
Gurbetçilerin alımı da bu sene oldukça az. Özellikle avrupadaki vatandaşlarımız baya etkilenmiş gözüküyorlar bu krizden.
Bankalar kredi oranlarını düşürmeye devam edecek, ama bence bu faiz indirimi konut fiyatlarına çok vahşi yansımayacak, en azından bir süre daha.
Bütün bu süreç içerisinde arsa fiyatları hiç oynamadı. En dandik yerlerde bile, ki buna Menderes dahil, geçen seneye göre arsa fiyatları anormal arttı. Özellikle Menderes’te ve Çeşme’de çok batık inşaat bekliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.