Kategoriler
Genel

SON! – İstanbul’lu Büyük İnşaatçılar İzmir’e Neden Gelmiyor?

Tatilden döndüm!
Şimdi bana kalıbının adamı olmadığımı, dar görüşlü olduğumu söyleyen Enver bey’e hiç üşenmeden uzun ve net cevaplar verme zamanı… Altay maçı olmasa daha da uzatırdım ama bu sene ilk defa maça gideceğim. Hadi bismil;

Serdar Bey aşağılama tabiri sizin kalıbınızın adamı olmadığınızı yani o modern, olaylara değişik açılardan bakmayı deneyen ve renkli insan olmadığınızı çok açıkça gösteriyor. Şahsen sizin adınıza üzüldüm çünkü ben sizi özellikle emlak gurmesi sayfanızdan gördüğüm kadarıyla emlak ve gayrimenkul konusunda renkli fikir tartışmalarına açık biri zannetmiştim. Ama malesef sizde ülkemizde ki bir çok insan gibi fikir tartışması ve alışverişi yapma konusunda çok zayıf biriymişsiniz. Söylediklerinizin aksini düşünen biriyle karşılaştığınızda klasik olan ben haklıyım çabasına girmişsiniz.
Bu sayfada borazanı ben öttürüyorum, güzel çalıyorum demedim… Bazılarının hoşuna gidiyor, sizin gitmese de olur. Siz de başlatın bir sayfa, döktürün orada; ya da varsa böyle bir sayfanız yönlendirin bizi o tarafa. Ayrıca ben her konuda haklı olsam, İzmir’in en zengin gayrimenkul yatırımcısı olurdum. Öyle bir iddiam yok!

Beni niye Ağaoğlu ile özdeşleştirmeye çalışıyorsunuz gerçektan anlamakta zorlanıyorum? Bunun konumuzla hiç bir ilgisi yok. Bu görüşünüz bence ortaokul seviyesinin bile altında olan bir görüş.
Buyrun buradan. Kalıp malıp yetmemiş, bi de ortaokula falan girmişsiniz. Ben daha ne diyim. Ağaoğlu özdeşleşmesini daha önce yazdıklarınıza dayanarak yapmıştım. Hatta işinizden memnun değilseniz buyrun gelin bizimle çalışın demiştim; çünkü Ağaoğlu’dan daha çok ve güzel bir şekilde onun projelerini övmüştünüz.

Şimdi siz 150-200 tl aidat İzmirde savaş sebebidir dediniz. Bende matematik hesabi ile 5-6 katlı her katta 2 daire bulunan kapıcılı ve asansörlü bir apartmanda ödenen ortalık parası yaklaşık olarak 150-200 tl dir dedim eğer kapıcının sigortası ödeniyorsa ve maaşı olması gereken resmi rakamlardan ödeniyorsa. Şimdi bu dediğim doğru mu değil mi? Yani bu parayı onbinlerce insan İzmirde, önemli olan ödediğiniz aidat karşılığında ne aldığınız? Buna bir cevap verin lütfen.
İzmir’in çoğunluğu 150-200 TL aidatı ödeyemez Enver bey. Merkez dışına çıkın biraz ve görün bakalım apartman aidatları ne kadar. Çiğli’de, Gaziemir’de, Karabağlar’da, Buca’da, Evka’larda 20-30 TL aidat ile kendi kendine dönen binalar dolu ve çoğunlukta. Sizin dediğiniz onbinler de tabii ki var, ama İzmir’in çoğunluğu için 150-200 TL aidat büyük problem. Ben onbinlerden bahsetmedim, çoğunluktan bahsediyorum. Hesabını yaptığınız binalar artık ya kapıcı almıyor ve kendileri apartmanı temizliyorlar, ya da 3-4 bina biraraya gelip bir kapıcıyı paylaşıyorlar.

İkincisi size verdiğim Ataşehir, Bağdat Caddesi olayını bir bilene sordunuz mu? Lütfen bir sorun bakalım ne cevap alacaksınız? Mesela tebernüş Beye sorun aldığınız cevabıda burada paylaşın. Bağdat Caddesi gibi bir lokasyon avrupada yok bundan kesinlikle eminim. Dünyanın her yerini görmediğim için dünyada böyle bir yer var mı yok mu bilemiyorum ama   olsa bile sayısı çok azdır. Parisin ünlü şanzelize si bile Bağdat Caddesi kadar uzun değildir, ayrıca orada 2- blok altta kilometrelerce bir sahil yürüyüş yolu bulunmamaktadır bir tarafı çim bir tarafı deniz olan. Bu özellikleriyle Bağdat Caddesi gibi bir yer ne Türkiyede ne de Avrupa da yok. Peki insanlar niye her geçen gün artan bir sayıda Ataşehir tarafına geliyor konut fiyatların Bağdat Caddesini yakalayıp bazı noktalarda geçtiği bir lokasyona? Bu bölgesel olarak gayrimenkul geliştirme konusundaki tartışmaya verdiğim bir cevap. 20 sene önce Ataşehir diye bir yer yoktu yeni yapılmaya başlanmıştı.
Buna cevabım yok. Ne demek istediğinizi de anlamadım. Afferin Ataşehir’e.

Şimdi büyük inşaat firmaları İzmire niye gelmiyor? E birisi geldi fiyatları da kesinlikle ucuz değil bir çok firmadan pahalı ama adamlar 4. etaba başladılar değil mi? Peki niye sizce?
Soyak çok başarılı bir şirket. İzmir’de kimsenin yapamayacağı bir yerde ve fiyatta bir projeyi ağır aksak olsa da satıyor, Soyak Siesta. Soyak verdiği sözü tutar; o projede 1 tane bile daire satılmasa adamlar başladıkları projeyi bitirirlerdi. 4. etaba başlamış olmaları projenin karlı ve bol satışlı gittiğinin göstergesi değil bence. Oldu mu?

İzmir Türkiyenin imajı en kuvvetli şehiri. Bu gün Türkiyede İzmirliyim dediğinde karşıdaki herkes bunu olumlu alıgılar. Çeşme, yavaş şehir seferihisar, urla yakın çevresinde böyle 3 bölge bulunan bir şehir var mı Türkiyede? varsa söyleyin bizde öğrenelim. Böyle bir şehirde gayrimenkul geliştirememek ve değerlendirememek gayrimenkul geliştirmeyi bilmemek ile açıklanabilir.
Hem doğru hem yanlış. Çok biliyorsanız buyrun gelin siz geliştirin yapın; kolaysa. İmajla olmuyor bu işler. Bakın Alaçatı ve Çeşme’yi İstanbul’lular ihya etti. Alaçatı’da 5000 TL/m2’ye taş evler satılıyor; tabii ki İstanbul’lulara. Alaçatı ve Çeşme’nin başarısı İzmir’lilerden kaynaklanmıyor. Gelir düzeyimiz yetmiyor yahu, kaç defa söyleteceksiniz!!!

İzmir rahatlıkla Türkiyenin riviera sı olabilir. Dediğim şu İzmirde yeni yapılan veya bitmiş bir konut için m2 si 1500-2000 tl ödeyen birisinin aldığı şey kalite, nicelik ve nitelik olarak İstanbulda kinin aldığı ile aynı değil. Bu çok net gözüken bir şey. Buna itiraz ediyorsanız burada tartışılabilecek bir şey yok.
Buna daha önce cevap verdim. İstanbul’da 2000 TL/m2’ye satılan projenin yeri İzmir’in Menemen’i. Hem uzaklık hem de nitelik olarak.

Hep sözü geçtiği için Ağaoğlu Ayazma da başlangıç m2 fiyatı 2000 tl idi. Şimdi atlayın bir uçağa gelin, o projeyi bir ziyaret edin. Bırakın İstanbul benim için nişantaşıdır, ulustur ,bebektir laflarını. (ulusta yeni iki proje var isterseniz onları da inceleyin zorlu center ve yoo İstanbul birinde m2 fiyatı 13-15 bin euro civarında diğerinde ise 10,000 usd:)) Bu düşünce zihninizi çok meşgul ediyorsa lokasyonu düşünmeyin sadece proje detaylarına odaklanın sonrada incelemeniz bittikten sonra şunu düşünün bu projede (Ağaoğlu my world europe) m2 ye 2000 tl ödeyenlenlerin aldığı ile kıyaslarsak İzmirde ne ödeniyor karşılığında ne alınıyor? Bunu da açıklıkla paylaşın gurme platformunuzda.
İzmir’li projeden çok lokasyona ve manzaraya önem ve para veriyor desem inanır mısınız? Biz havuza para vermek yerine yazın atlayıp Çeşme’ye gidebiliyoruz, sizin orada öyle bir şansını olmadığı için 180m havuzlu sitelere para veriyorsunuz. Ayrıca 100 daireli bir sitede havuzun daire başına aidata yaptığı ek yük 50TL; büyük problem.

İzmirde sıfır, site tarzı konutlara m2 ye 1250-1500 tl aralığında ödeyen insanlar. Aldıkları şeyin niteliği artarsa 1750-2000 tl arasında ödemeyi yaparlar, ben bundan söz ediyorum. İzmirde benim bahsettiğim sosyo ekomomik sınıfta ki insanlarda para yok görüşüne kesinlikle katılmıyorum ( bunlar yeni konutlara 1250-1500 m2 fiyatı ödeyen insanlar bunların İstanbulda m2 ye 1500-2000 tl ödeyenlerden daha az parası veya imkanı olduğu konusuna) Yoksa İstanbul tabi ki İzmirden daha çok para üreten bir şehir bunun aksini savunan bir insan yoktur herhalde ama siz ne demek istediğimi ya gerçekten anlamıyorsunuz yada anlamak isetmiyorsunuz.
Yapmazlar! Yapamazlar! 120m2 bir daire için söylediğiniz fark 60.000 TL. 120 aylık bir kredide aylık ödemelerini 800-1000 TL arttıracak bir maliyet bu!!! İzmir’de ortalama bir ailenin evine giren para, eğer her iki eş de çalışıyorsa 3000 – 5000 TL aralığında. Sizce bu insanlar boğazlarından ve eğitimlerinden kesip havuza ve garsona yatırım yapmak ister mi?

İstanbul da daha çok konut yatırımcısı var derseniz buna katılırım ama bunun bir nedeni de nüfusun çok fazla olması. Sizin söylediğiniz Emlak Konutun sattığı arsaları İstanbullu inşaatçılar almadı o zaman benim dediğim doğru tezi ise gerçekten o kadar alakasız ki buna ne cevap verilelir bilmiyorum:) Bu çok büyük bir sanat koleksiyoncusun önemli eserlerin satıldığı bir müzadeye ye katılmadığında, onun için sanat eseri toplamayı bıraktı demek gibi bir şey:) Eğer bu arsalar yatırımcılarına iyi para kazandırmayacaksa niye 1 i hariç diğerleri gayet güzel satıldı. Sizin dediğiniz doğru olsa idi bu arsalara talep olmazdı. Kendisine para kazandırmayacak bir şeyi niye milyonlarca lira ödeyerek alsınki inasanlar:)? Demek ki bunları alanların buralardan çok iyi para kazanma düşünceleri var, istanbullu İzmirli farketmez. Bu da beni tezimi doğruluyor herhalde öyle değil mi:)?
Teziniz neydi ki? Ben İstanbul’lu firmalar niye İzmir’e gelmiyor diye yazmıştım. En güzel arsaları almaya da gelmediklerine göre bir bildikleri var di mi?

Eğer tartışmayı fikir tartışması düzeyinde tutacaksanız ve sorduğum sorulara ve söylediğim şeylere cevap verecekseniz yayınlayın bu yazdıklarımı aksi taktirde lütfen yayınlamayın.
Dediğim gibi bu sayfada borazan bende. Eğer yayınlamamı istemediğiniz birşey varsa göndermeyin. Dar fikirli, kalıp, renk menk olaylarına girerek seviyeyi ben düşürmedim.

Not 1: -de -da eklerinin ne zaman bitişik ne zaman ayrı yazılacağına dikkat edin…
Not 2: Niye kızdığınızı anlamış değilim!
Not 3: İzmir’e gelirseniz bekliyorum.





Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.