Kategoriler
Emlak Kulisi

Mahsum Arslan  Emlak Kulisi üzerinde sormuş

Mahsum Arslan :Gayrimenkul piyasası durdu bu cok net Kim ne derse desin ben gördüğüme bakarım . Anlamadığım sey su ; firmalar niye hala birbiri ardına proje lansmanı yapıyorlar ? Bu İstanbul da boyle ama İzmirde de bir farkı yok . Fakat özellikle İstanbul daki firmaların sürekli TV lere ve gazetelere reklam vermeleri zaten gayrimenkul konusundaki zayıf olan psikolojiyi daha da zayıflatıyor . Bu ortamda her hafta 1-2 inşaat firması sahibi gazetelere 2012 nin devamında 3000-5000 konut yapımına başlayacağız , 2013 de 7000 konuta başlıyoruz diye roportaj veriyorlar . Arzın bu kadar arttığı ve daha da artacağından emin olunduğu bir ortamda hala firmalar sürekli yeni konut yapacaklarını söylüyorlar bir anlamda piyasanin ipini kendileri çekiyorlar . Hani İstanbul da , İzmir de arsa maliyetleri korkunç artmıştı . Hani inşaat firmaları cok düşük brut kar marjlariyla çalışıyorlardı ? Benim buradan tek anladığım firmaların gecmiste ve su anda cok yüksek kar marjlariyla proje ve inşaat yaptıkları , firmaların karı o kadar yüksek ki hala su ortamda yeni proje pesinde koşuyorlar . Bunun başka bir açıklaması olabilir mı , piyasada yaprak kimildamazken ? Sagimdaki parseldeki proje satmazken solumdaki proje satmazken ben bunların ortasında yeni projeye başlayıp binlerce konut yapacağımı söylüyorsam bunun tek açıklaması bu olabilir diye düşünüyorum . Lütfen görüşümü ve sorularımı İstanbul , İzmir diye ayırıp yorumlamayın . Sonuçta İstanbul daki firmaların her gun sürekli TV lere projelerinin reklamlarını vermelerini, yok 84 ay sıfır faiz , yok simdi tasın 2013 de ode , vs….. gibi seyleri tüm Türkiye görüyor ve algi da öyle oluşuyor .

Serdar Dağıstan : 
Sayın Arslan, İzmir İstanbul diye ayırmadan sorunuzu yanıtlamam imkansız. İstanbul bir dünya şehri, farklı yaşıyor ve farklı işliyor. Paranın kaynağı belli değil ve 20 milyon insan var. İstanbul’da niye bu kadar proje lansmanı yapılıyor, arz fazlası var mı bilmiyorum, Tebernüş bey’e sormak lazım. Ama, bahsettiğiniz kampanyaların sebebini ben de sorguluyorum. Bence, proje ardına proje açılamalarının sebebi, dönen değirmeni durduramayacak olmaları ve yabancı talebine bel bağlamış olmaları olabilir.
İzmir’de durum farklı, henüz bir arz fazlası gözükmüyor; ihtiyaca yönelik konut projeleri gayet sağlıklı sayıda, lükslerde bir yavaşlama olduğu da gözle görülüyor.
İnşaat firmalarının kar marjları %15-20 civarında, en iyi zamanında; ama özellikle İstanbul’daki büyük projelerde bu marj bile o projeyi yapan grubun eğer cebinden para çıkarmadan inşaatı satarak yapabilmesi durumunda çok ciddi birikimlere sebep oluyor. Ciddi bir kriz olursa, bu firmalardan hangisi sağlam hangisi değil görülecektir ama umarım vatandaşlar bundan zarar görmezler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.