Kategoriler
Konut Projeleri

Konut kredileri ikinci evi aldırıyor!

Mortgage Yasası’nın 2007 yılında yürürlüğe girmesiyle birlikte uzun vadeli kredi imkanından yararlanarak 5 yıllık konut kredisi alanların borcu bu yıl bitiyor

MORTGAGE Yasası’nın 2007 yılında yürürlüğe girmesiyle birlikte uzun vadeli kredi imkanından yararlanarak 5 yıllık konut kredisi alanların borcu bu yıl bitiyor. Araştırmalar ilk evini krediyle alıp bu yıl borcunu bitiren tüketicilerin ikinci kez yine konut kredisiyle ev almaya yöneldiklerini gösteriyor. Konut kredilerinin uzun vade oluşu konut fiyatlarının da uzun vadede sürekli olarak artış göstermesi sadece ilk evini alanların değil artık yatırım amaçlı konut kredisi alanların tercihi haline geldi. Yatırımcı uzun vadede krediyle konut almayı artık kârlı görmeye başladı.


İkinci ev alımları arttı

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Bireysel ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi “Mortgage Yasası’yla beraber konut kredisinin avantajlı hale gelmesi sayesinde bugün 5 yılın sonunda ev alma hayali olan birçok kişi kredi taksit ödemelerim tamamlayarak ilk evinin sahibi oldu. Yasa ile birlikte 5 yıllık kredi kullanarak ev sahibi olan kesim şimdi yatırım amacı ile konut arayışına girdi. Bu amaçla şubelerimize gelerek konut kredisi sormaya başlayan müşterilerimizin sayısında bir artış gözlemliyoruz” dedi.


Vadeler 5-10 yıl arasında

Türk halkı için en önemli yatırım araçlarından birinin halen gayrimenkul olduğunu hatırlatan Mendi yasanın çıkmakla birlikte yaşanan gelişimi şöyle anlattı:7 yılında konut finansman yasasının çıkması ve bankaların konut kredisi faizlerini aşağıya çekmeleriyle beraber kira öder gibi ev sahibi olma dönemi başladı. İlk defa ev sahibi olacakların daha çok tercih ettiği konut kredisi yatırım yapmak isteyenler tarafından da tercih edilmeye başlandı. Bankalar o dönemde 25^ uzanan vadelerde konut kredisi vermesine genellikle 60-120 ay arası vadeler arası müşteriler tarafından tercih edildi. Dolayısıyla borcu yasadan ilk yararlananların bir kısmının borcu bitiyor.


Yatırım amaçlı ikinci ev

Türkiye’de bireylerin az bir miktar da olsa elindeki birikim ile konut yatırımı için arayışa girdiğini belirten Mendi şöyle devam etti: “2011 yılında gerçekleştirilen Sermaye Piyasası Algı ve Yatırım Potansiyeli Belirleme Araştırması da bu sonucu doğruluyor. Araştırmada ‘Az bir miktar birikiminiz olsa (10 bin TL kadar) ne yapardınız?’ sorusuna gelen yanıtların yüzde 19’u gayrimenkulü işaret ediyor. Konut fiyatlarının uzun vadede kazandırması, banka faizlerinin uygunluğu ve kira getirisi nedeniyle Türk halkı tarafından her zaman güvenli yatırım amacı olarak görülen konut alımının artmaya başladığım söyleyebiliriz.”


Hülya Güler/Hürriyet Emlak

Kaynak: http://www.hurriyetemlak.com/konut_kredileri_ikinci_evi_aldiriyor!/emlak-yasam-sektorden-haberler/zDZLtaVSYdg=/Ks1koaHZTSk=

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.