Kategoriler
Konut Projeleri

183 ülkeye konut satışının önü açıldı

HÜKÜMET, Mütekabiliyet Yasası kapsamında ülkemizde taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilen ülke vatandaşları ve edinim şartlarını belirledi. Buna göre, 183 ülkeye satış izni verilirken, Suriye, Ermenistan ve Kuzey Kore liste dışında kaldı. Türkiye’nin komşularının da sınır illerinden mülk edinmesi yasaklanırken, Yunanistan’a da sınırlamalar getirildi.

HÜKÜMET, ülkemizde taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilen ülke vatandaşları ve edinim şartlarını belirledi. Mütekabiliyet Yasası kapsamında 183 ülkeye satış izni verilirken, Suriye, Ermenistan ve Kuzey Kore liste dışında kaldı. Türkiye’nin komşularının da sınır illerinden mülk edinmesi yasaklanırken, Yunanistan’a da sınırlamalar getirildi. Buna göre Yunanistan, İstanbul da dahil olmak üzere sahil şeridindeki illerden ve sınır komşusu Edirne’den mülk edinemeyecek. Böylece Yunan vatandaşları Türkiye’deki 28 şehirden gayrimenkul alamayacak.

Suriye ve Ermenistan
Yeni düzenlemeyle Almanya, ABD, Bahreyn, Arjantin, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Brunei, Bulgaristan, Dominik Cumhuriyeti, Fransa, Finlandiya, Türkmenistan, St. Vincent, Tuvalu, İngiltere, İspanya, İtalya, Japonya, Kanada, Güney Kore, Kuveyt, Umman, Katar gibi ülkelere şartsız gayrimenkul alabilmenin yolu açılırken, Suriye, Ermenistan ve Kuzey Kore’ye de hiçbir şekilde gayrimenkul satışı yapılamayacak. Türkiye’nin komşuları da sınırlarının bulunduğu illerden mülk edinemeyecek. Yani, İran, Irak, Gürcistan, Bulgaristan gibi ülkelere sınır illerinden satış yapılamayacak. Rusya için belirlenen sahil engeli de son düzenlemeye göre kaldırıldı. Rusya’nın mülk alımında herhangi bir engel bulunmuyor.

TC vatandaşı gibi
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) vatandaşları bu düzenlemeyle Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanacak. KKTC vatandaşları mütekabiliyet düzenlemesi çerçevesinde yabancılara uygulanan kanuni kısıtlayıcı hükümlerden muaf olacaklar. Çin, Filistin, Hindistan ve Seyşeller’in de aralarında olduğu 16 ülkenin vatandaşları Türkiye’de gayrimenkul edinebilmek için İçişleri Bakanlığı’ndan özel izin alacak.

Almanya ilk sırada
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre Yabancıların Türkiye’de 113 bin 77 taşınmazı bulunuyor. Bu taşınmazlar 84 milyon 153 bin metrekarelik alanı oluşturuyor. Türkiye’den en çok gayrimenkul alan ülke Almanya olurken, kişi sayısı bakımından da İngiltere ilk sırada yer alıyor. Türkiye’de 27 bin 620 Alman vatandaşı 36 bin 269 taşınmaz edinirken, bu ülkeyi, 35 bin 421 kişiyle İngiltere, 10 bin 738 kişiyle de Yunanistan izledi. 25 bin taşınmazı bulunan İngilizleri, 9 bin 878 taşınmazla Yunanistan, 6 bin 242 taşınmazla da Avusturya takip etti.

Yabancının tercihi sahiller
TÜRKİYE’de 100 binin üzerinde taşınmazı bulunan yabancıların gözdesi Alanya, Didim, Fethiye ve Kuşadası gibi sahil kesimleri oldu. 26 bin 120 yabancının 19 bin 258 taşınmazının bulunduğu gözde tatil merkezi Alanya’yı 8 bin 416 taşınmaz sayısıyla Didim, 5 bin 637 taşınmazla da Fethiye izledi. Bu ilçeleri 3 bin 729 taşınmazla Kuşadası, 2 bin 785 taşınmazla da Bursa’nın Yıldırım ilçesi takip ediyor.


Yunanistan Bursa’yı seçmiş

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül tarafından onaylanan Mütekabiliyet Yasası, 183 ülkenin vatandaşına şartsız gayrimenkul alma imkanı tanırken, Yunanistan’a İstanbul da dahil olmak üzere sahil şeridindeki illerden ve sınır komşusu Edirne’den satış yapılamayacak şartı getirildi. Ancak Yunanistan, Türkiye’den en çok gayrimenkul alan ülkelerin başında geliyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün verilerine bakıldığında Yunanistan kişi ve taşınmaz sayısına göre en çok mülk satılan üçüncü ülke konumunda bulunurken, yüzölçümü bakımından da beşinci sırada bulunuyor. Yunanistan’dan Türkiye’de mülk sahibi olan 10 bin 830 kişi bulunurken, 9 bin 949 taşınmazın yüzölçümü de 2.7 milyon metrekareyi buluyor.

Yunan’ın tercihi Bursa
Veriler, yeni düzenlemeyle sahil kesimlerinden taşınmaz almaları engellenen Yunanistan’ın en çok Bursa’dan gayrimenkul aldığını gösteriyor. Bugüne kadar 4 bin 738 Yunan, Bursa’dan 4 bin 251 taşınmaz satın aldı. Yunanların tercihinde Bursa’dan sonra ise İstanbul geldi. 3 bin 646 Yunan, İstanbul’dan 3 bin 84 taşınmaz satın aldı. Bu taşınmazların büyüklüğü de 447 bin 695 metrekareyi buldu. Yunan halkının Türkiye’deki üçüncü adresi ise İzmir oldu. Yunanistan’dan 1115 kişinin İzmir’de 1193 taşınmazı bulunuyor.

Edirne’de 51 gayrimenkul
Yunanistan’ın gayrimenkul alması yasaklanan Edirne’de, 55 kişinin 106 bin 843 metrekare büyüklüğünde 51 gayrimenkulu bulunuyor. Yunanistan’ın mülk alması yasaklanan bazı illerdeki durum şöyle: “Çanakkale’de iki kişi 17 taşınmaz satın alırken, Balıkesir’de 155 kişinin 172 taşınmazı, Aydın’da da 30 kişinin 35 gayrimenkulu bulunuyor. Muğla’da 32 kişinin 66 taşınmazı, Antalya’da 20 kişinin 21 taşınmazı bulunuyor. Manisa’da ise 349 kişi 426 gayrimenkul satın almış.


Ruslar tercih etmiyor

VERİLERE göre Ruslar Karadeniz sahillerine gayrimenkul alımını çok tercih etmiyor. Rusların yalnızca Trabzon ve Samsun’da gayrimenkulu bulunurken, gayrinmenkulu olan kişi sayısı da 2’yi geçmiyor. Ukrayna’dan da Karadeniz sahilinde yalnızca bir kişinin Samsun’da taşınmazı bulunuyor. Karadeniz’de gayrimenkule ilgi gösteren ülke ise Gürcistan olarak dikkat çekiyor. Gürcistan’ın Rize, Trabzon, Ordu, Samsun, Kastamonu, Bartın ve Düzce’de gayrimenkulleri bulunuyor.

Kaynak: http://www.hurriyetemlak.com/183_ulkeye_konut_satisinin_onu_acildi/emlak-yasam-sektorden-haberler/MV7UvgF1R5w=/Ks1koaHZTSk=

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.