Kategoriler
Konut Projeleri

Depremle yıkılan Van yarasını yeni teşvik sistemi ile sarıyor!

Yeni teşvik sisteminin devreye girmesi depremzede Van’a merhem oldu. Yatırım talebi nedeniyle OSB’de yer kalmazken, Van ayrıca kurumlar vergisi mükellefini de en fazla artıran il oldu

Depremle sarsılan Van, yeni yatırımlarla yaralarını sarıyor. İlde yeni teşvik paketi ile birlikte özellikle tekstil sektörüne dönük yatırımlar arttı. Van ayrıca bu yılın ilk 7 ayında Kurumlar Vergisi’nde faal mükellef sayısını en fazla artan ikinci il oldu. Verilere göre bu dönemde kurumlar vergisi faal mükellef sayısı en çok artan iller sırasıyla, Mardin, Van, Kilis, Tunceli ve Hakkari olurken, Mardin’deki faal mükellef sayısı yüzde 7.76 arttı. Van’daki artış ise yüzde 6.62 oldu. Van’da mükellef sayısındaki artışı değerlendiren Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mirza Nadiroğlu, teşvik paketinden sonra ciddi anlamda sektörel bazlı yoğun talep aldıklarını belirtti.

155 firma OSB’den yer istedi
Van’a iç dinamiklerinden ve diğer illerden sürekli talepler olduğunu ifade eden Nadiroğlu, özellikle tekstil sektöründe yoğunluk yaşandığını ve buna bağlı olarak Van’da tekstilkent kurulduğunu kaydetti. Nadiroğlu, şunları söyledi: “Yoğun talep nedeniyle Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) yer sıkıntısı çekiyoruz. Geçen aylarda 155 firma yer talebinde bulundu. Bizim elimizde mevcut 44 parsel vardı. Biz onları verdik. Hemen akabinde 60 hektar yer tahsisine gittik. Bakanlıktan heyet geldi ve muhtemelen eylül ayında bunun tahsisini gerçekleştireceğiz. OSB’ye yoğun bir talep var. Teşvik kapsamında 6. Bölge’de yer almamız, teşvikin il bazlı olması ve Van’da da ciddi bir potansiyel olmasıyla bölgeye ciddi yatırım talebi geliyor. Van aynı zamanda Ağrı, Muş, Bitlis, Hakkari’ye de hitap ediyor. Deprem görmemize rağmen ekonomimiz iyiye gidiyor. 1 yıl içinde yaralarımızı sarmaya başladık. Sorunlarımız da gittikçe azalmaya başlıyor.”


Mardin’e de 170 başvuru var

Nadiroğlu ayrıca, son aylarda teşvikle birlikte Van’a bir şirketin 7.5 milyon dolar, başka bir şirketin 6 milyon Euro ve bir diğer şirketin de 5 milyon dolar yatırım yaptığını belirtti ve yatırımların devam edeceğini vurguladı. Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Çetin Sasa ise “Teşvikten henüz faydalanan yok. Faydalanmamalarının nedeni OSB’deki doluluk oranının yüzde 100 olması. OSB’nin bitişiğinde yatırımcıların faydalanacağı 400 dönümlük yeni bir arazinin 170 firmaya tahsisi yapılacak” dedi.

VAN’A UÇAK DOLUSU İŞADAMI GİDİYOR
VAN Aktif Sanayiciler ve İşadamları Derneği (VASİAD) ile Erciş Sanayici ve İşadamları Derneği (ERSİAD) üyeleri iftarda buluştu. İftarda konuşan konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın Van’da yapımına başlanan ‘Tekstilkent’ projesine yatırım yapması için yakın zamanda bir uçak dolusu işadamıyla Van’a gezi yapmayı düşündüğünü söyledi. Yanında Van’a Türkiye’nin en büyük yatırımcılardan 8’ini getirdiğini aktaran Meral, Tekstilkent’e yatırım yapmaları için iş adamlarıyla görüşeceği aktardı.

Star

Kaynak: http://www.hurriyetemlak.com/depremle_yikilan_van_yarasini_yeni_tesvik_sistemi_ile_sariyor!/emlak-yasam-sektorden-haberler/%2D5pIQIrkY68=/Ks1koaHZTSk=

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.