Kategoriler
Genel

Banka faizleri düşüyor; Ev fiyatları artacak mı?

Bu hafta emlakkulisi.com‘da en az 3 kişi sordu; 100.000 TL param var, banka ayda 500 TL veriyor, bankadan parayı çekip ne yapalım?
Faizlerin gidişi konusunda bu hafta gönüllerin müdürü TEB Alsancak şubesi müdürü Ayda hanım ile geçen sene yaptığımıza benzer bir video söyleşi yapacağız ama benim gözlemlerim şöyle;
– İhtiyaçtan ev alanlar için düşük faizler bir fırsat sunuyor; faizler düştükçe daha çok insanın ev alma şansı olacak.
– Bankada parası olup faizle güzel güzel geçinenlerin rahatı bozuldu. O para gidecek yer arıyor şimdi.
– Faizler düştükçe o para gayrimenkule geliyor. Bu da fiyatları yükseltiyor ama son 2 senedir ağzı yanan müteahhitler gelen müşteriyi kaçırmamak için hala çok fiyat yükseltmeye korkuyorlar. Hatta fiyatı geri çekenler bile var, bkz. Soyak!
– Bankadan gelen faiz ile yaşamaya alışanlar daha çok hazır kira getirisi olan gayrimenkullere yönelecekler; bu da son senelerdeki yeni projelerin çoğalması ile şamar oğlanına dönen 2. el konutlarda biraz hareketlenmeye yol açabilir.
– Yatırım için gayrimenkul alanlar istediği kadar çoğalsın, eğer kiralayacak insan yoksa etrafta problem var demektir; ticari gayrimenkullerde kiracının para kazanan bir iş yapması, konutlarda da gençlerin ve yeni evlilerin iş sahibi olması ile sürdürülebilir bir kiralama piyasası oluşabilir.
– Bankalar konut kredisi faizini düşürürken kredi verdikleri kişilerde aradıkları standartları da düşürürlerse, işte esas tehlike o zaman başlar!
2011 emlak sektörü için hareketli olacak gibi!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.