Kategoriler
Konut Projeleri

Merkeze yakın projeler geliyor, fiyatlar vatandaş lehine değişir

BİR Türk atasözü ‘şuyu vukuundan beterdir’ der. Bu, kısaca ‘birşeyin dilden dile söylenmesi, olmasından kötü sonuçlar doğurabilir’ anlamına geliyor.

İnşaat-konut piyasasının şu andaki durumu biraz böyle. Bazıları ‘işler, geçen yıla göre yarıyarıya düştü’ diyor. Peki durum gerçekten öyle mi? Türkiye’nin en güçlü inşaat gruplarından Teknik Yapı’nın patronu Nazmi Durbakayım’a önce bunu sorduk. Nazmi Durbakayım, “İnsanlar unutuyor. Aslında her sene böyle olur. Ramazan, sıcak, okulların tatil olması derken herkes tatil modunda. Her yıl bu dönemlerde durgunluk olur. Ama cazip projelerde hareket devam eder. Mesela bizde durgunluk yok” diye yanıtladı sorumuzu ve tecrübeli inşaat şirketlerinin ‘ne zaman ne olacaksa’ ona göre planlama yaptıklarını vurguladı. Teknik Yapı, haziran ve temmuzda 1.200 daire (3 proje) teslim etmiş. Bu planlama, devam eden projelerine ayrıca canlılık getirmiş. Nazmi Durbakayım, “Müşterinin birikimi, niyeti varsa her zaman alıyor. Proje iyiyse, merkeziyse satışların akşamı sabahı olmuyor” diyor.

2011’DEN DAHA İYİ OLACAK
Bayrama kadar piyasanın sezon özelliğini koruyacağını, okulların açılmasıyla canlı sezonun başlayacağını söyleyen Nazmi Durbakayım, “2011’in ortalarında ‘2012, 2011’den daha iyi olur’ diyordum. Bu sözümün arkasındayım. Çünkü çok iyi projeler yapıldı ve artık daha uzun vadeli hedefler sözkonusu. Sektörümüz de çok daha iyi durumda. Birkaç firma istediği satışları yapamıyorsa bu sadece mevsimsel şartlardan kaynaklanıyor. Bizce şu ana kadar 2012 gayet iyi geçti ve sezon başlayınca daha da iyi olacak” diyor.

MERKEZ HAREKETLENECEK
Nazmi Durbakayım, bir başka konuda çok ilginç bir tesbitini de şöyle özetliyor: “Afet yasası ve kentsel dönüşümle birlikte merkezlerde çok sayıda proje çıkacak. Mütekabiliyetten dolayı da yabancıların kout alımı hızlanacak. Yeni proje planlayanların bunları dikkate alması lazım. Şehir merkezlerinde çok sayıda proje çıkarken başka bölgelerde proje üretmek akılcı olmayabilir. Haliç, bir ara önemini yitirmişti. Temizlendikten sonra çok revaçta. Tarlabaşı, Dolapdere, Fikirtepe gibi yerler merkezi yerler olarak öne çıkıyor. Buralara yönelim artınca başka bazı bölgelerdeki fiyatlar dengelenecek.”

YENİ TREND MAKUL FİYAT
Nazmi Durbakayım, bir başka gelişmeyi de şöyle haber veriyor: “Yeni bir model öne çıkacak. İnsanlar artık çok donanımlı, aylık aidatı yüksek sitelerde olmak yerine ‘gereği kadar’ donanımlı ‘makul seviyede aidatlı’ sitelere yönelecek. Bir örnek vermek gerekirse ‘birinci derecede korumalı sitenin bir maliyeti var. O maliyet de aidata yansıyor. Oysa herkesin bu kadar yoğun güvenliğe ihtiyacı yok.”


Yabancıya toplu satış kârı başkasının cebine indirir

TEKNİK Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, uzun süredir gündemde olan yabancılara konut satışları konusunda da şöyle konuşuyor: “Yabancının buradan mülk alması için o yabancıya kendi ülkesinde kontu alırken hangi şartlar sağlanmışsa aynısını sağlamak zorundayız. Henüz bu şartlar oluşmadı. İnşaat şirketi direkt satarsa yabancıya beklediği garantiler sağlanamaz. O yüzden sigorta, aracılık, kredilendirme, tapu, satışın nerede katileşeceği gibi konuları çözmek lazım. Ancak bu arada bir başka gelişme yaşıyoruz. Şu anda toptan konut alımı yapan yabancı kuruluşlar çıktı ortaya. Mesela bizden 1.500 konut birden istediler ama biz ‘olmaz’ dedik. Yabancılar burada bir konut stoku oluşturmaya başladı yani toptan alıp kârlı şekilde yine yabancıya satacak. Böyle satışlarda markalar ölür. Kârlar da başkalarına gider.”

Kaynak: http://www.hurriyetemlak.com/merkeze_yakin_projeler_geliyor,_fiyatlar_vatandas_lehine_degisir/emlak-yasam-sektorden-haberler/4tF9lnlzqBg=/Ks1koaHZTSk=

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.