Kategoriler
Konut Projeleri

Anadolu yakası AVM’yle öne çıkıyor

KONUT projesi için düşünülen arsa üzerine alışveriş merkezi (AVM) ihtiyacını karşılamak için kurulan “Buyaka” farklı mimari yapısı ve perakende anlayışıyla dikkat çekiyor. Sinemanın olmadığı Buyaka’da American Eagle gibi Türkiye’ye ilk defa giriş yapacak bir çok marka yer alıyor.

ARTELL-Koytür’ün 2005 yılında konut projesi hedefiyle aldığı arsa, proje başladıktan sonra fikir değiştirilerek “Buyaka AVM ve ofis projesi olarak hayata geçirildi. Buyaka Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Kitapçı, perakende sektöründeki gelişmelerin ve Anadolu Yakası’nın alışveriş merkezi (AVM) ihitiyacını da karşılamak üzere projenin geliştirildiğini anlatarak, “Beş yıl öncesine kadar ‘Anadolu yakasında yaşanır Avrupa yakasında sosyal hayat yaşanır’ gibi bir düşünce vardı. Fakat günümüzde trafik sorunu zaman sorunu gibi sebeplerle bu tamamen değişti” dedi.

Hamileler ve çocuklar
350 milyon dolarlık yatırımla Ümraniye’de hayata geçen Buyaka’nın konumunun çok avantajlı olduğunu anlatan Kitapçı, şöyle konuştu: “Buyaka’da aile nüfusu yoğunlukta. Tüm bunları düşünerek çocuklu ailelerin, hamilelerin rahatlıkla gezebileceği bir AVM olsun istedik. Bu nedenle koridorları geniş tuttuk. Aynı zamanda çok fazla fast-food restorana yer vermedik. İnsanların uzun süre daha rahat edeceği restoranlar olsun istedik. Çok fazla tanıtım yapmamış olmamıza rağmen ilgiden çok mutluyuz. Hafta içi 15-20 bin hafta sonu 25-30 bin ziyaretçimiz var. Markaların cirolarının aydan aya yükseldiğini görüyoruz.”

İmza projemiz
Yatırımcıların kredi kullanmadan yaptıkları projenin ortaklık için “imza” değerinde olduğunu söyleyen Kitapçı, şu bilgileri verdi: “Artell Koytür A.Ş. tarafından hayata geçirilen “Buyaka” yaşam projesinin, alışveriş merkezinin yönetim ve kiralamasını, dünyanın önde gayrimenkul ve mülk yönetimi şirketlerinden biri olan Alman Bilfinger Berger bünyesindeki EPM Türkiye yürütüyor. 110 bin metrekarelik inşaat ve 42 bin metrekarelik kiralanabilir alışveriş merkezi alanı, 5 bin çalışana ev sahipliği yapacak. Her biri 21 kattan oluşan 3 ofis kulesi ve 22 katlı bir rezidansı ile çok fonksiyonlu bir proje olan ve toplamda 350 milyon dolar yatırımla gerçekleştirilen Buyaka, Anadolu yakasına yeni bir yaşam tarzı sunuyor. Bünyesinde ulusal ve uluslararası 140 mağazası ile yüzde 100 doluluk oranını yakalayan Buyaka alışveriş merkezi moda, eğlence, teraslı kafe restoranları ve yeme-içme alanlarının yanı sıra dört kattan oluşan ve 1200 araç kapasiteli otoparkı ile sektörde iddialı.”


Türkiye’ye ilk giren markalar

BUYAKA alışveriş merkezi yeme-içme sektöründen tekstile kadar ulusal ve uluslararası birçok ünlü markayı bünyesinde barındıran seçkin marka karmasıyla da dikkati çekiyor. Dünyaca ünlü giyim markalarından American Eagle, Aeropostale, Promod, Gymboree, Superstep, Hut Sunglass ve yeme – içme sektöründe isim yapmış Villa Italian Kitchen, Steak & Fries, Paul Cafe gibi seçkin markaları ilk kez Türkiye’de bünyesinde bir araya getiriyor. Dünyada sadece Dubai ve İngiltere’ de uygulanan özel konsepti ile dikkatleri çeken Samsung, bu konseptini Türkiye’ de ilk kez Buyaka’da görücüye çıkarıyor. Çocuklara yönelik eğlence merkezi anlayışını farklı ve sosyal bir konsept çerçevesinde sunan İsveç kökenli SPI\VIZZKIDSPLAY Çocuk Eğlence Merkezi de yine Türkiye’de ilk olarak Buyaka’da açılıyor.


Modern mimarisi ile dikkat çekiyor

MİRAMİRİSİ “Uras X Dilekci” tarafından gerçekleştirilen Buyaka, diğer karma projelerde görülen tek yapı tasarımlarından farklılık gösteriyor. Buyaka bünyesinde yer alan ofis, rezidans ve alışveriş merkezi sinerjileri, tek fonksiyonlu mimari yapıdan uzaklaştırılarak farklı fonksiyon kurgusu üzerine şekillendirilmiş. Sahip olduğu çok fonksiyonlu mimari kurgusu sayesinde, misafirlerine kolay ulaşım imkanı sağlıyor. Kütle ve büyüklük açısından parçalara ayrılarak genel mimarisinde modern bir görüntü sergiliyen Buyaka cephesinin malzemeleri, algoritmik yaklaşımla yapılandırılarak ışıklandırılmış. Yüksek katlı yapıların plan kurgusu, geniş alanlara sahip esnek planlama taleplerine ihtiyaç verilebilecek şekilde tasarlanmış. Yeşil ve dinlendirici alanlar ile çevrelenen konut ve ofis mimari yapısında bulunan siyah cephe derisi, yer yer yırtılarak daha büyük cam açıklıkları elde edilmesine yardımcı olmuş. Tematik kurgu yerine, daha çok mimari unsurların ön plana çıkarıldığı Buyaka alışveriş merkezi iç mimarisinde ise yapay temalandırmadan uzaklaşılmış. İç mekan mimarisinde görülen parçalanmalar, ışık kullanımı ve malzeme seçimleri, projenin genel mimari yapısıyla barışık bir çalışma sonucu ortaya çıkmış. Genel mimariden bağımsız bir ifade üstlenilmeden, kullanılan kütlesel parçalanmalar iç mekan ile dış mekan arasındaki geçişi sağlıyor.
Çilem KAYA

Kaynak: http://www.hurriyetemlak.com/anadolu_yakasi_avm%e2%80%99yle_one_cikiyor/emlak-yasam-sektorden-haberler/lH5qvKL97lI=/Ks1koaHZTSk=

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.