Kategoriler
Emlak Kulisi

Hasan Pehlivan Emlak Kulisi üzerinde sormuş

Hasan Pehlivan: Merhabalar Serdar Bey.

İzmir Gültepe Ulubatlı mahallesinde, 356 m2?lik imarlı, elektrik su ve numara taşları olan arsam var.

Arsamın üzerinde 3 gecekondu var, 1’i bana, diğerleri ise 2 farklı kişiye ait.

Gecekondu sahipleriyle anlaşmaya çalıştım ama olumsuz yanıt aldım. Ancak arsanın tamamı şahıs tapulu olarak sadece bana ait.

1: Müteahhit ile anlaşma sürecinde, bana ait olmayan bu gecekondular ile sorun yaşar mıyım?

2: Arsamın arka bölümü yol seviyesinden 3-4 metre aşağıda, müteahhitler doldurma yapabiliyor mu? Yoksa inşaat alanı dışında mı bırakılıyor?

3: İzmir Konak Gültepe semtinde imar durumu nedir? En fazla kaç kat olacak ve kentsel dönüşüm bünyesinde herhangi bir artış söz konusu mudur?

4: Benim olası bir müteahhit ile anlaşmamdan daire üzerinden % kaç hakkım var? (90-100 m2?lik daireler yapılıyor ve şuan imar 5 kat. Arsamdan 3*5=15 daire çıkar diyorlar. En az kaç tane hakkım oluyor?

5: İzmir?de, belediye veya bakanlığın, kentsel dönüşüm ile ilgili ofisleri var mı?

Çok teşekkürler.


Serdar Dağıstan : 1. Yaşarsınız. Yasal olarak hiçbir hakları yok ama sizin izniniz olmadan arsanıza yerleşen adam öyle kolay kolay çıkmaz.
2. Arsa doğal kotunda kalmalı, dolgu yapamazlar.
3. Mevcut imar durumunuzu ilgili belediyeden öğrenebilirsiniz. Kentsel dönüşüm nasıl çalışacak henüz bilmiyoruz. Emsal artışı olmadan uygulama çok zor.
4. Yasal bir hak diye birşey yok, tamamen pazarlık konusu. Çevrede daireler kaça satılıyor, arsa inşaat maliyetini arttıracak zorluklara sahip mi, müteahhit ne tip ve ne kalitede konutlar yapacak, ne kadar sürede bitirecek vs… 100 m2 brüt bir dairenin inşaat maliyeti en az 60.000 TL; 15 daire x 60.000 = 900.000 TL. Müteahhit %25 kar etse toplam olur 1.150.000 TL. Bu kadar parayı kaç daire satarak elde edebilir? Kalan daireler de sizin olacaktır.
5. Bayraklı’da olduğunu duydum ama ne yapıyorlar emin değilim. Çiğli ve Gaziemir belediyeleri de hazırlanıyorlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.