Kategoriler
İzmir Konut Projeleri

Çeşme’de konut fiyatları nasıl uçtu?

Bu hafta gazetelerde büyük haberdi; Çeşme’de konut fiyatlarında bu sene görülen artış İstanbul ve Ankara’yı sollamış, hatta İzmir’i 2’ye katlamış!

Çeşme’de yazlık ve arsa fiyatlarına her sene ‘daha ne kadar artacak ya??’ derim ve her sene devam eden artışı görünce şok olurum.

Çeşme’de konut fiyatlarının artışını belediye başkanı yorumlamış ama benim teorilerim farklı;

Çeşme’de fiyat artışı otobanın yapılmasından baya bir sene sonra Alaçatı’nın İstanbul’lular tarafından keşfedilmesi ile başladı. Alaçatı’da eski köy evlerinde görülen değerlenme her sene bir yan, bir alt sokağı aldı uçurdu; yeni eski görünümlü taş evler otobana kadar dayandı ve neredeyse artık arsa kalmadı. Eğer Alaçatı’da yeni bölgeler imara açılmazsa fiyatlar herhalde daha da uçacaktır.

Çeşme’nin İzmir’in varlıklı aileleri tarafından tercih edilen bölgeleri eskiden beri Şantiye, Ardıç, Yıldızburnu ve Ilıca olmuştur. Şantiye’de şu an büyük plaj 1. sırada 3 – 3.5 Milyon TL istenen evler var. Geçen seneye kadar çingen vatandaşların yaz aylarında çadır kurdukları ana yol altı – şantiye arkası bölgede yeni yapılan villalarda fiyatlar 800.000 – 1.200.000 TL aralığında!

Çeşme’de fiyatlar niye bu kadar uçuyor?

– Arsa yok

– Çeşme’de ev sahibi olmak son yıllarda daha da bir prestij göstergesi oldu

– Çeşme’de ev keyif unsuru, ihtiyaç değil; keyif için para daha kolay harcanıyor

– Çeşme’de parasız müteahhit yok; 1-2 tane vardı onlar da kayboldu. Yani Çeşme’de konut yapıp satanlar genelde tok ve fiyat düşürmüyorlar. (Yapılalı 5 sene olup hala bir tanesi bile satılmamış onlarca villalık siteler var)

– Çeşme’de konut fiyatları İstanbul ile karşılaştırılıyor, İzmir ile değil. Bugün Alsancak kordon’daki evlerin çoğu Çeşme şantiye evlerinden daha ucuz.

– Çeşme’nin alıcısı artık sadece İzmir’liler değil; İstanbul, Ankara ve hatta Rusya’dan bile gelip insanlar Çeşme’de ev alıyor.

– Çeşme’de arsaların pahalı olmasının yanında, inşaat maliyetleri de İzmir’e göre %20-25 daha fazla. Abartılmamış kalitede bir villanın sadece inşaat maliyeti 1000 $/m2, arsa bedeli hariç. Müteahhit %50 ile yaptığı işte, 2000 $/m2’nin üzerinde satmalı ki maliyeti çıkarsın.

Peki bundan sonra ne olur?

– Müteahhit sayısı artar

– Müstakil evlerin fiyatı daha fazla artar

– Biz İzmir’li Çeşme’liler yazları yine kalabalıktan şikayet ederiz

– Ben yine her sene ‘ya daha ne kadar artacak, pes!’ demeye devam ederim…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.