Kategoriler
İzmir Konut Projeleri Yatirimlik Ev

Yatırımlık evinizi kiraya verirken kiracıya sormanız gereken 16 soru!

Banka faizleri biraz yükseldi ama hala herkes uygun bir eve yatırım yapıp kira geliri toplamak istiyor.

Herşey kulağa hoş geliyor tabii ama kiraya verdikten sonra durum değişebiliyor. Veren de pişman alan da pişman durumuna düşmemek için evinizi kiraya verirken kiracıya sorumanız gereken 15 soruyu belirledim! (Bazı soruları sormak garip kaçabilir ama benden daha cesursanız hiç çekinmeden sorun)

1. Niye taşınıyorsunuz? İş değişikliği, tayin, daha büyük ev vs… gibi cevaplar uygun olacaktır. Daha önceki evimden atıldım, ev sahibim ile anlaşamadım gibi cevaplar başınıza geleceklerin habercisi olacaktır.

2. Ne zaman taşınmayı planlıyorsunuz? Yangından mal kaçırır gibi ‘Hemen Yarın’ cevabı biraz tehlikeli. Düzgün kiracılar çıkmakta olduklara eve en az 30 gün önceden haber verir, veya en azından daha erkenden ev aramaya çalışır.

3. Aylık geliriniz ne kadar? Bankalar size kredi verirken nasıl aylık gelirinize göre bir oranlama yapıyorsa, siz de kiracının kirayı ödeyip ödeyemeyeceğinden emin olmak için bu soruyu sormalısınız. Dürüst cevap aldığınızdan emin değilseniz maaş bordrosunu görmek isteyebilirsiniz.

4. Depozito ve ilk ay kiranız hazır mı? Olmaz olmaz demeyin, ne yazık ki oluyor. Sözleşmeyi yaptınız, kişi eve girdi ama daha dakka bir gol bir durumuna düşmemek için bu paraların hazır olduğundan emin olun.

5. Mevcut oturduğunuz evi gelip görme olanağım var mı? Bir önceki evinde de kiracı ise, o evin mevcut durumunu görmek sizin evinize nasıl bakılacağının kanıtı olacaktır. Sorması zor bir soru ama işinizi garantiye almak için çok önemli.

6. İş vereniniz veya bir önceki ev sahibinizden referans alabilir misiniz? Sahte kart bastıranı bile duydum. İş telefonunu arayıp kişinin orada çalışıp çalışmadığını bile kontrol etmelisiniz.

7. Şu an çalışıyor musunuz? Ne zamandır? İşi sağlam olmaya bir kişinin geliri de sağlam olmayacaktır. Maaşta yaşayabileceği kesintiler kira ödemelerini de zora sokacaktır.

8. Sosyal ağ kontrolü – Bunu yapmak da biraz zor ama kişinin sosyal ağlardaki katılımıı görebilirseniz evinizde süreceği hayat stilini de biraz öğrenmiş olursunuz.

9. Daha önce oturduğunuz evlerden atıldığınız oldu mu? Çok bariz ve direk bir soru.

10. Evcil hayvanınız var mı? Evcil hayvana karşı değiliz ama evinizin bulunduğu bina olabilir. Bu durumda hiç vakit kaybetmeden başka bir kiracı adayı ile görüşmeye devam edin.

11. Nüfus fotokopisi – Bankacı bir tanıdığınız var ise TC kimlik numarası ile bir sorgulama yaptırabilir ve kiracı adayının borcuna ne kadar sadık kalacağını öğrenebilirsiniz.

12. Kefiliniz var mı? – Adam kaçtı mı kefil de kaçar ama yine de garanti olarak bir kefil istemekde yarar var.

13. Ne uzunlukta kiralamayı düşünüyorsunuz? Evde uzun süre kalmayı planlayan iyi bir kiracı sizin de işinizi kolaylaştıracaktır. Kısa dönemli kiralamalar sizin için de daha maliyetli olacaktır.

14. Evde kaç kişi yaşayacak? Atasözlerimiz devreye giriyor, nerde çokluk orada xxokluk! 1 odalı bir evinizde 3 kişinin kalacak olması, o evi kısa bir süre sonra efes harabelerine döndürecektir.

15. Sigara kullanıyor musunuz? Kullanıyorsa bile evin içinde kullanımını engellemeye çalışın. O koku, bir de kedi kokusu, sindi mi çıkmıyor…

16. Sorunuz var mı? Eğer kiracı adayı hala karşınızda oturuyor ve sabırla tüm sorularınıza size saldırmadan cevap verdiyse, izin verin o da sorsun. İlk andan itibaren iletişim hatlarını açmak aranızdaki ilişkiyi daha güvenli bir seviyeye oturtacaktır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.