Kategoriler
Soru Cevap

Onur Görgülü Emlak Gurmesi üzerinden sormuş

Onur Görgülü: serdar bey merhaba nasılsınız,
Yatırımcılara yönelik açtığınız evlenme üniversitesine katıldık şimdi sıra yatırım yapmaya geldi, biz aslında lobi parlas projesinden motive olarak peşinat tutarında 90bin gibi bir nakde cevirdik arabayı falan sattık, pazarlıkla lobi parlas’ta son noktaya geldi, ancak inşaatı gezip daireyi görünce küçük geldi bize. tabi biz alışkın değiliz sizce 46m2 (36 iç +10m2 balkon) daire alanı 1+1’ler için normal midir?
Lobi parlas’ın bulunduğu mevki mi daha iyi (Ankara cd. – Bölge Metro arası ancak yolu biraz karışık metro hattı engelliyor), yoksa yeşilovaya bakan baumax ile Yaşar Üni arasındaki bölge mi daha iyi ve gelecek vadediyor? Lobi parlas’ta otel gibi kapalı havuz dahi düşünülmüş, profesyonel site yönetimi ile kiralama yapılacak diyorlar, günlük kiralık gibi opsiyonları koymayacaklarını belirtiyorlar.
Daire alanı 1+1 için geniş ve ferah 80-90m’2’lik projeler de var yeşilovada ancak lokasyon olarak öğrenciye veya ofis olarak kiralamada zorlanabiliriz diye düşünüyoruz.
Ofis imarlı %18 kdv’li bir projeden daire alıp, ileride kira gelirinden ödeyeceğimiz gelir vergisinde, normal daire imarlı bir yerin vergisi arasında fark var mıdır ev sahibine düşen? Stopaj vs?
Yatırım yaparken az kredi çekip, bir bölümünü kirası ile ödeyip, 3 yıl sonra kredinin bitmesini ve gelir elde etmeyi planlıyoruz. Bu yüzden +300bin’lik ileride oturabileceğimiz tipte 3+1’lere bakamıyoruz.
Kısaca yorumlarınızı yazabilirseniz sevinirim.
İyi günler

Serdar Dağıstan: 1+1 m2 biraz küçük ama fena değil. Bence her iki sorduğunuz bölge de iyi. Yeşilova öğrenciler için daha uygun çünkü fiyatlar daha makul. Öğrenci maximum 700 TL/ay ödeyebiliyor. Eğer siz şahıs olarak ofisinizi şirkete kiralarsanız, şirket sizin adınıza stopajı yatırmak durumunda, bu durumda KDV yok, gelir verginiz de stopaj ile ödenmiş oluyor, en azından genel uygulama böyle. Eğer ofisinizi şahısa kiralarsanız, KDV de yok stopaj da, ama siz gelir vergisi ödeyeceksiniz. Eğer kendiniz de kiradaysanız, yatırım için kredi ile aldığınız evin kredi faizlerini kira gelirinizden düşebiliyorsunuz. Bunlar biraz daha muhasebe konuları, mali müşavirinize danışmanızı öneririm. Bu arada, tapu size geçtikten sonra 5 sene içerisinde mülkü satarsanız devlet sizden %35 vergi alacak. Bu yüzden, eğer ilk alımda tapudaki alım değeriniz düşük gösterilirse, siz bu daireyi satarken ciddi zarara uğrayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.