Kategoriler
Genel

Gurbetçilere Türkiye’den Ev Alma Tiyoları

Yurtdışına 4 tane ev sattık diye kendimi bir anda yurtdışına daire satma gurusu zannetim gibi olucak ama yazmadan da edemeyeceğim.
Palmiye Park projemizde bugüne kadar Abu Dhabi, Gürcistan, Almanya ve İngiltere’de olmak üzere 4 ayrı müşteriyi ev sahibi yaptık.
Ortak noktaları, hiçbiri almadan önce aldıkları evi görmediler. Hatta, Abu Dhabideki hariç diğer ev sahipleriye daha önceden hiçbir tanışıklığım bile yoktu.
Hepsinin düşüncesi anavatanlarında doğru ve güvenilir bir yatırım yapmak olan bu kişiler, yurt dışında edindikleri vizyon ve deneyimi Türkiye’ye uygulayıp, şehrin gelişen ve genişleyen bölgelerinde gayrimenkul almak istiyorlar.
Türk Lirasının son 6 ayda Dolar ve Euro karşısında yaklaşık %30 değer kaybetmiş olması da onların bu misyonlarına tabiki fazlasıyla yardımcı oluyor.
Özellikle Almanya, Hollanda ve Avusturya’da yaşayıp benimle birebir konuşan gurbetçilerimizden öğrendiğim bir çok kötü hikaye var;
– Türkiye’de hep kazıklanmışlar
– Kazıklanmaktan beter olup dolandırılmışlar
– Başlarından geçmiş kötü olaylar yüzünden de şimdi korku ile hareket etmeye çalışıyorlar ama yapamıyorlar.
Türkiye’den ev almak isteyen yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız için benim bir kaç basit önerim var,
– Ev alacağınız müteahhiti ilk önce evin olduğun yerdeki belediye ve kaymakamlıklara sorun. İmar müdürleri ve Tapu müdürleri iyi ve kötü herşeyi size söyleyeceklerdir.
– Müteahhitin daha önce yaptığı projeleri gezin, bir kaç ev sahibiyle konuşmaya çalışın. Kalitesi nasılmış, zamanında ve sözleşmeye göre teslim etmişmi soruşturun.
– Eğer projeden ev alıyorsanız, Satış Sözleşmesi yapın. Notere boşuna para harcamayın, bir avukat tanıdık bulun çok daha ucuza halledersiniz. Yasal olarak aynı geçerlikteler. Yasal bir sözleşme o evin sizden başka birisine satılmasını engelleyecektir.
– Sözleşmeyi yapmadan önce Tapu müdürlüğünde kayıtları kontrol edin. Kat irtifakı kurulmuş ise size satılan dairenin başkasına sizden önce satılmamış olmadığını doğrulayın.
– Eğer projeden ev alıyorsanız ve Peşin para veriyorsanız kesinlikle tapu isteyin veya sözleşmenizi tapuya şerh ettirin. Yine bu da o evin sizden başka birisine satılmasını engelleyecektir.
– Eğer müteahhit kötü niyetliyse yine de o daireyi birden fazla kişiye satmanın yolunu bulacaktır ama en azından siz kendinizi yasalar karşısında garantiye alın.
– Kooperatiflere girerken çok dikkatli ve seçici olun. Çoğu dolandırıcı.
– www.sikayetvar.com sayfasından ev alacağınız müteahhiti araştırabilirsiniz.

Kötü niyetli ve hemen köşeyi dönmek için inşaat sektörüne girmiş milyon tane vasıfsız mercedesli müteahhit var etrafta. Herşeyden önemlisi sizin müteahhit denen ve bir ton para emanet ettiğiniz kişiye duyacağınız güven. Ev almak uzun süreli bir ilişkiye girmektir. Eviniz yapan ve satan kişiye o gözle bakın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.