Kategoriler
Genel İlk defa ev alacak olanlar

Ev (Veya önemli herhangi bir şey) Alırken Yapılmaması Gereken 5 Şey!

Eğer çoğumuz gibi parayı çalışarak ve hakkederek kazanan insanlardansanız, siz de eş ve iş seçiminden sonra hayatınızın en önemli seçimlerinden birisinin EV sahibi olmak olduğuna katılıyorsunuzdur.
Eş ve iş seçimi konusunda yapacağınız hatalar kadar Ev seçerken yapacağınız hatalar da sizi yıllarca süründürebilir.
Yüzlerce insana ev sahibi olmaları konusunda yardımcı olmuş birisi olarak ev arayan insanların nasıl bir süreçten geçtiklerini, kafalarının nasıl karışabildiğini, nasıl ümitsizliğe düşebildiklerini biliyorum.
Bu yazıyı okuduktan sonra Ev alırken yapmamanız gereken en önemli 5 şey hakkında önlem alabileceksiniz!

1. Dolduruşa Gelmeyin!
Etraf kampanyadan geçilmiyor. Sanki ev değil herkes kampanya satıyor. Kampanyaların dolduruşuna gelirseniz garip yerlerde, aylık 499 TL’ye, aradığınız huzuru, beklentilerinizin üzerindeki o konforlu hayatı bulabilirsiniz! Kampanyaları dinleyip dolduruşa gelmeyin, ilk önce kendinizi ve ailenizi dinleyin! Önceliklerinizi belirledikten sonra size uyan evlerin kampanyalarını araştırın.
2. Sizin Gibi Konuşmayanı Dinlemeyin!
Ben bir gün evde eşim Banu’ya ‘Banucum hadi İzmir’in yükselen değerinde ev sahibi olalım’ veya ‘Banik hadi İzmir’in yeni yaşam konseptinde bir ev alalım, ve hayallerimizin ötesinde çağdaş bir hayat stiline sahip olalım’ desem, Banu bizimkileri arayıp Gurme sapıttı der diye düşünüyorum. Alacağınız ev sizin ve ailenizin yaşam şeklini belirlememeli, siz sizin ve ailenizin yaşam şekline uygun evi almalısınız. Sizin dilinizi konuşmayan Ev ve yaşam şekillerinden uzak durun.
3. Tek Akıllının Siz Olduğunuzu Sanmayın!
Birşey çok ucuz ise veya vaad edildiği kadar değerli ve önemli ise, ve hala kapış kapış gitmemişse, o zaman tek akıllının siz olduğunuzu veya o evi satmak isteyen elemanın sizi babanızdan daha fazla sevdiğini düşünüp hemen üzerine atlamayın. İllaki bir bit yeniği vardır. Bu yazıları okuduğunuza göre tabii ki akıllısınız :), ama en akıllının biz olmadığımızı da unutmayın.
4. İlk Görüşte Aşka İnanmayın!
Eğer şu an hala evli olduğunuz eşinize ilk görüşte aşık olduysanız, ya ne istediğini çok iyi bilen birisisiniz ya da dünyanın en şanslı insanlarından. Ev almak gibi önemli bir karar verirken, ailenizin önceliklerini ve bütçenizi düşünmek yerine hayal ürünü reklamlarından veya şatafatlı satış ofislerinden etkilenip ev almaya karar verirseniz, ilk görüşte aşık olduğunuz eşiniz sizi hayat boyu affetmeyecektir. Uzun süreli evlilikler sağlam temellere oturan, saygı ve sevginin olduğu ilişkilerdir; Eviniz de öyle.
5. Demokrasiye İnanmayın!
Evi genelde bayanlar kurar ve yönetir. Ev alırken dosta, akrabaya, anaya, babaya tabii ki danışın ama karar verirken demokratik olmayın; nerede çokluk orada bokluk lafı bu durumlardan çıkmıştır! Evi yöneten kim ise ev alırken söz hakkı da onundur. Parayı veren düdüğü çalar deyiminin geçerli olmadığı ender durumlardan birisi olan ev almak, demokratik açılımlardan daha hassas dengelere dayanır ve düdüğü çalan kim ise onun kararına bırakılmalıdır.

NOT 1: Ev alma süreci ev almaya karar vermekten başlar, arama süreciyle devam eder, alternatiflerin değerlendirilmesinden sonra alım süreciyle biter. Bu sürecin ortasından başladım ama önümüzdeki günlerde diğer basamaklar ile ilgili de yazacağım.
NOT 2: Bunları kendinize veya ailenize alacağınız her pahalı şeye uygulayabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.