Kategoriler
Genel

Kırılma Noktası, Kıvılcım Anı (Tipping Point)!

Malcom Gladwell’in ‘Tipping Point’ adlı kitabında çevremizde bir anda yayılan olayların nasıl ve niye bu kadar hızlı yayıldığını anlatılıyor.
Bu kavramın suç oranını düşürülmesi, gençlerin sigarayı başlamaması veya bırakması vs… gibi konularda nasıl kullanıldığını veya kullanılabileceğini açıklıyor.
Bir olay veya düşüncenin domuz gribi gibi yayılabilmesi ve kitleleri etkisine alabilmesi alabilmesi için 3 faktör belirlemiş. Çok kısa şekilde sigara kullanma örneği ile bu faktörleri şöyle açıklıyor;
1. Law of the Few – Azınlık Kuralı: Ortaokuldayken sigara içen 2-3 kişiyi herkes bilirdi. Diğer arkadaşlarımıza göre daha ergen görünümlü bu çocuklar daha asi ve cool sanılırdı. İşte bu çocuklar Gladwell’in değimi ile Inventors, yani öncülerdir. Öncüleri daha kabul görür hale sokan connectorlar, yani bağdaştırıcılar, salesmen, yani pazarlamacılar, ve mavens, herşeyi bilenler vardır. Orta 1’de sigara içen 3 kişiyi herkes bilirken, pazarlamacılar ve herşeyi bilenler sayesinde lise sınıflarına gelindiğinde sigaray içmeyen 5 kişiyi herkes bilir hale gelir.
2. Stickiness – Yapışma Kuralı: Sigara içmenin gençlere verdiği asilik ve cool imaj mesajı o kadar güçlüdür ki, sigara içme kavramı bu sebeple yapışır kalır. Modası geçmez. Yayıldıkça yayılır.
3. Power of Context – Ortamın Gücü: Bir noktadan sonra gençler arasında sigara içmek kavramı normalleşir ve imaj değeri düşer.
İşte sigara kullanımının kırılma noktası kavramına göre açıklaması böyle yapılmış. Sigara kullanımının azaltılması için Gladwell’in önerisi de sigarayı özendiren, yapışmasına sebep olan ve ortam gücünü yaratan faktörlerin bir bir ele alınması; yasaklama yerine, nikotin miktarlarının düzenlenmesi vs…

Kitabı açıkladığı güncel kavramlar sebebiyle çok beğendim; niye bazı şeyler aniden moda oluyor, örneğin Selim Kaptan‘ın açtığı her restoran/bar niye tutuyor, İstanbul’daki stüdyo ve 1+1 dairelere olan merak, facebook veya twitter gibi 1-2 sene önce hayatımızda olmayan kavramların şimdi nasıl günlük hayatımıza girmiş olması gibi…

“Kırılma Noktası, Kıvılcım Anı (Tipping Point)!” için 2 yanıt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.