Kategoriler
Genel İlk defa ev alacak olanlar

Peşinatsız Ev Almanın Riskleri!


Bu aralar peşinatız ev almak isteyerek başvuranların sayısında bir artış gözlemliyorum.
Her ne kadar artık kanunen evin satış değerinin %75’ine kadar kredi kullanabiliyoruz deseler de, expertiz değerini biraz yüksek göstertebilirseniz evin satış değerinin tamamına konut kredisi kullanabilirsiniz. Örneğin; alacağınız ev 150.000 TL ise, eğer exper arkadaş bunu bankaya 200.000 TL olarak bildirirse, o zaman 200.000 x %75 = 150.000 TL, yani evin satış değerinin tamamını konut kredisi ile ödeyebilirsiniz. Cebinizden beş kuruş peşinat çıkmadan!
Konut kredi faizleri hala düşük olduğu için cebinde parası olan kişi için evin satış bedelinin tamamına kredi kullanmanın fazla bir riski yok.
Ama cebince peşinatı olmayan vatandaş için bu çok riskli bir durum. Ev satın alırken hesabı hep kötü güne göre yapmak lazım.
Üstteki tabloda, cebinde peşinat parası olmayan birisi için bu senaryoyu anlatmaya çalıştım.
Evin satış bedeli 150.000 TL; bunun %75’i kadar veya tamamına kredi kullanmak arasındaki fark 1 sene sonra eğer bu kişi işini kaybeder ve ödemeleri yapamaz hale gelir ve evini satmak durumda kalırsa, bankaya kalan borcun kendisini ne kadar üzeceğini gösteriyor. Hele bir de ev fiyatları 2008-2009 yıllarındaki gibi bir çöküş içine girerse, bu peşinatsız arkadaş ciddi şekilde üzülecektir.
Uyarım özellikle ilk evini veya emeklilik evini alacak kişilere;
– İlk evini alacak genç arkadaş; iş buldun, para kazanmaya başladın ama henüz çok bir birikimin yok. Aldığın maaşa güvenerek yüksek kredi ile alacağın ev senin ilerideki birikimlerini kat ve kat götürebilir.
– Hayalini kurduğu deniz manzaralı, keyifli emeklilik evini alacak abi, abla; hayatınızın en güzel ve huzurlu günlerini geçirmeye hazırlanırken, birikiminiz ile orantısız bir miktarda kredi kullanıp güzel emeklilik günlerinizi bir kovalamacaya dönüştürmeyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.