Kategoriler
Ev Satın Almak İlk defa ev alacak olanlar İzmir Satılık Ev Yatirimlik Ev

Hangi 1+1’in planı daha güzel?

Mimar olmanızı gerektirmeyen bir tasarım tercihi sorum var…

Son bir kaç senedir gayrimenkul yatırımcılarının en sevdiği daire tipi olan 1+1’lere olan ilgi arttıkça farklı tasarımlar oluşmaya başladı. Yatırımcıların bu daire tiplerini sevmelerinin sebebi düşük maliyet, kolay kiralanabilirlik, hızlı prim vs…

Genelde bu daireleri kiralayanlar veya oturmak için alanlar genç evliler, bekarlar, öğrenciler, geçici çalışanlar, emekli aileler, başka şehirde yaşayıp sık ziyarete gittikleri şehirde otelde kalmak istemeyenler oluyor.

Klasik 1+1 dairelerde açık mutfaklı bir salon, bir oda ve bir banyo oluyor. Bizim Palmiye Park Zirvekent ve Palmiye Park Teras projelerimizde de ilk başta korkmamıza rağmen en çok talep gören daire tipi 1+1’ler oldu.

Aşağıda 2 alternatif 1+1 daire planı var. İkisinin de toplam m2’si, balkon ve dış duvarları aynı. Resimin üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.

Sizce bu iki tasarımdan hangisi daha kullanışlı, ferah, konforlu vs… Seçtiğiniz alternatifi aşağıdaki yorum kısmında belirtip, bir kaç kelimeyle sebebini de söylerseniz sevinirim.

“Hangi 1+1’in planı daha güzel?” için 59 yanıt

Çok güzel proje olmuş, siteyi inceledim. Nitelikli bir mimariye sahip. Madem üzerinde zaman da geçmiş, merak ettiğim bir konuyu danışayım. Sitede 1+1 , 2+1, 3+1 oranı müşteri talebi uyuştu mu? Önce hangi tip tükendi? Sayg.

Tip A, antre varlığı mekanları tanımlamaya bir nebze yardımcı oluyor. Daha çok zaman harcanan mutfak-salon iklisine yarayan bu çözüm için banyo+yatak odası alanından bir miktar feragat gerekiyor tabi. Sizin görüşünüz nedir?

3.5 sene önce sormuştum bu soruyu :). Proje tamamlandı ve gayet de güzel oldu, palmiyeparkteras.com. Biz de tip A’yı yapmıştık zaten.

Tip B diyorum. Ev herseyiyle elinizin altında salonda oturdugunuzda hıssedıyorsunuz ki hersey dirsek temasınde olması gereken yerde. Tıp A da fazladan kapı ve Muglak mekanlar algıyı zorlastırarak hissiyatta daralmaya ve hatta kimlik mekan arayısında depresyona bile sebebiyet verebilir…Bu metrajda ferahlık ve yalnızlık yada izole mekan aramaksa zorlama olur diye düşünüyorum.

b tipi daha iyi zaten küçük bir evden bahsediyoruz.misafir odaklı düşünmemek lazım banyo yatak odası dolabı ileri geri kaydırılabilir .çamaşır boşaltmanın kolay olabilecegi bir noktada olmalı.banyonun kapısı çamaşır makinasının yanına doğru sürme kapıda olabilir yer kazanmış olursunuz.b güzel plan açık renklerle döşenirse ihtiyaca cevap verir.kolay gelsin

Misafir için ev alanlara şaşırıyorum zaten… Teşekkürler.

Antre olayını çok sevmem ama bu şartlarda bence gerekli..
Eve girer girmez salon neyse de mutfak olması bana uygun değil. Ayakkabı çıkardığım yerin yanı başı mutfak tezgahı..
Belki evde kendimi en rahat ve dingin hissettiğim Banyo WC evden biraz kopuk olmalı..O yüzden Tip A diyorum..
Bu arada balkon 10 m2.Bu daire için çok ama çook büyük..Nolur şu balkonu azıcık yatak odasına katsak Serdar Bey 🙂

Balkon emsalden sayılmıyor; yani balkonu küçültüp kapalı alan yapamıyorum… Yine de teşekkürler fikir için 🙂

Serdar bey merhaba,
1+1 seçeneklerinde tercihlerimizi paylaşmamızı arzu etmişsiniz. Bir bayan gözüyle benim tercihimi oluşturan kriterleri şöyle belirtebilirim;
mutfak tezgahı üzerinde aynı düzlemde hem pişirmealanı hemde lavabo olması tezgahtaki kullanım alanını azaltıyor, köşeli olan tezgah daha efektif.
giriş kapısının tam karşısında oda kapısı çok rahat olmayabilir
antre alan kaybı yaratıyor.bu kısım mobilya ile de fonksiyonel bir şekilde evin giriş bölümünden ayrı tutulabilir

Özellikle mutfak tezgahı yorumunuzu bir çok bayandan duyuyorum. Teşekkürler.

Küçük mekanları yaşanabilir kılmaktan öte keyifli hale getirmenin püf noktası her şeyin yerinin olması.
A tipindeki banyodaki kapı- lavabo-klozet – duş ilişkisi daha doğrudur.Hem makina için bir yer var hemde lavabo aksında komple bir ayna banyoyu rahatlatacaktır. B tipindeki lavabo ve duş ilişkisi 3 boyutta daha dağınık durur.
Ayrıca hemen bakınca aklıma geldi.Belki vestiyer giriş kapının karşısına alınırsa kullanım açısından daha doğru olabilir(yatak odası kapısının yerine). Mutfak ilişkisi ve yatak odası kapısı B tipine döndürülebilir.İlave olarak Yatak odasının kapısını ayarlarken banyo ve vestiyerin sırtına gelecek şekilde gömme bir gardırop çözümlenebilir!Tabi çizip görmek lazım…

Tip A banyo için söyledikleriniz bence de doğru ama tip B’deki ilave çamaşırlık yeri banyoyu daha kullanışlı yapmıyor mu?
Vestiyer yeri ile ilgili olarak, tip A’daki vestiyer yeri esasında gayet kullanışlı ama sanırım siz A ve B arasında bir çözüm düşündünüz. Teşekkürler.

B Tipi Banyodaki çamaşırlık acısından daha doğru görünebilir ama arkada gardırop olarak 2 kişiye bıraktığı 180cm lik alan düşünülünce öncelik belirlenmek istenirse gardıroptan yana oyumu kullanırım.Çünkü hilton banyo dolabının altında bir şekilde çamaşırlık çözümlenebilir.+ 280 lik bir gardırop kadınları cezbedecektir 🙂
Yani hem antreyi korumuş olacaksınız
Vestiyerin kullanımını rahatlatmış olacaksınız(Kapaklar Aynalı).
İsterseniz birde A tipindeki vestiyerin uzunluğunu mutfak tezgahı aksına çekerek girişten ayakabılık yapabilirsiniz…
İyi çalışmalar diliyorum.

Lütfen dikkat. 10-11 m2 yatak odası için uygun değil. Antre sadece bağımsız bölümleri ayırmakla kalmaz aynı zamanda dışardan gelecek sağlıksız etkilere karşı koruma alanı oluşturur. Ayrıca bağımsız bölümlerin birbirinden ayrılıyor olması önemlidir. Siz şu anda bekar veya öğrenci olsanız bile bu evi bir gün satmaya kalktığınızda bu sorular size sorulacaktır.
Ayrıca tip b de çamaşır makinesinin yeri çok yanlış.

10-11 m2’lik oda çoğu kişi için gayet uygun. Bkz. Soyak projeleri… Antre konusunda haklısınız ama zaten hap kadar bir antreden bahsediyoruz, ne kadar koruma sağlayabilir?
Tip B’deki çamaşır makinesinin yeri neden yanlış? Kapı arkasında bir dolabın içinde olması, tuvaleti kullanacak bir misafirin çamaşır makinesinin içindeki eşyalarınızı görmesini engellemiyor mu?

abicim ben antre nedeniyle tip A diyorum. sokaktan eve gelirken direk salona girmek istemem.

Tip B, sayin Dagistanli,

Cunku:
-Yatak odasindaki dolap, gomme dolap olmus; oda daha ferah ve hos gorunecek. Yatak odasindan salona direkt gecis olmus, bu da hos ve pratik.
-Banyo daha genis + ekstra bir ( havlu / yatak carsafi ) dolabi var.
– Salon+Mutfaga giris direkt. Hos bir tatil evi havasi veriyor ( onundeki bahce guzel ve yesil ise! ) Yalniz ust katlari nasil cozeceksiniz?! Bunu cikaramadim…
-Mutfagin L seklinde olusu daha iyi; yer bol, her turlu is kolaylastirici alet rahat yerlesir.
-Salona ancak 3 kisilik bir koltuk koymussunuz planda. Az. Uzatma parcali L seklinde bir oturma grubu harika olur. Bak: Ikea!
-Direkt mutfak+salona girilmesi dezavantaj gibi gorunse bile, aslinda degil. H: 130/ 140 cm kadar olan cam tugla duvar ile hafif bir ayrim yapilabilir mutfak tarafindan… Zaten hemen solda da portmanto var!
Klasik daire olsa isler baska turlu dusunulebilir belki ama bu bir studyo daire.
Saygilarimla..

Cam tuğla haricinde dediklerinizin hepsine katılıyorum…
Bahçe nereden çıktı anlamadım? Normal bir apartman dairesi bu, bkz. balkon…
Teşekkürler.

antre , mekanlara dağılımı sağlayan ayrı bir mekandır. mekanda boyutlar, insan algısında istenen halleri yaratmada kullanılmak üzere değiştirilebilir. bu örnekteki antre optimum olması için belli bir dar alana sığdırılmış, yani manevi olarak fonksiyonunu görüyor, ama baskın olması söz konusu değil. bence antrenin banyodan çalmış olduğu alan banyoya geri verilerek, mutfak duvarına eklencek 30 40 santimlik şık bir yarı transparan paravan, aynın etkiyi yaratmaya yarayacağı gibi bir anda giriş sırasında daha büyük bir mekan algısı da sağlanmış olur.vestiyer zaten iki örnekte de korunduğundan, bence böylesi tam olarak istenen sonucu verir.
hürmetler

Ya senden bile yorum aldım ya, artık sayfayı kapasam yeridir Mimar Baran D.!!!

Kesinlikle TİP A diyorum nedeni daha kullanışlı olması, her ne kadar bu tip daireleri bekar ve kalabalık olmayan aileler de kullansa odalara ve banyoya ulaşım koridor kanalıyla olmalı, şahsen be oturulan yerden tuvalete ve yatak odasına girişlerden rahatsız olurum sanırım toplumun çoğuda aynı rahatsızlığı hisseder hatta evin m2 sini biraz daha büyütüp mutfak bölümününde bağımsız olması daha çok tercih edilmesine neden olacaktır.
Saygılar

Doğru söylüyorsun ama m2 daha büyürse bu sefer ev pahalanıyor…

Bana göre 1+1 dairelerde antre gereksiz bir unsur. Antre yerine dışarıdan salon girişine cam tuğla ile şık bir perde yapılarak direkt içeriye giriş daha hoş hale getirilebilir. Bu nedenle 1+1 için B Tipi daha kullanışlı. ( Zaten alan az, bu alanı çok az olan alanları birbirine bağlayan antreye harcamak çok anlamlı değil. Oda sayısı fazla olsaydı antre mantıklı olurdu. )

Mehmet SUNGUR

Antre gereksiz diyen ilk erkek yorumcu olarak tebrik ediyorum 🙂
Teşekkürler.
Not: Bence de….

Yorum yapan arkadaşların çoğu ile aynı fikirdeyim. Tip A daha iyi görünüyor. Her ne kadar 1+1 daire tipi yalnız yaşayanlar, çocuğu olmayan çiftler, geçici olarak bir şehirde ikamet edenler olarak tanımlanan bir grup tarafından kullanılıyor olsa da, ev ortamında belli bir mahremiyeti herkes tercih eder. Yani dış kapıdan girildiğinde doğrudan salon yerine bir koridor ya da hole ulaşmak, ya da aynı şekilde yatak odasının doğrudan salon yerine yine hol ya da koridora açılması bence daha kullanışlı olmuş. Sonuçta bu ayırıcı alanın olmaması görünüşe göre (ya da dikkate değer oranda) sadece banyoyu büyütmüş. Zaten oldum olası çok büyük banyoya anlam verememişimdir. Aynı anda sadece bir kişinin kullandığı ( çoğu zaman:))) ) bir alanın çok büyük olması şart değil. Ayrıca Tip A’da salon ve mutfak alanları da bence daha verimli kullanılmış. Hatta mesafeler yeterli oluyorsa mutfak ve salonu yemek masası yerine mutfak alanından uzanan alt bölümü kısmen dolap olarak da kullanılabilecek masa+tezgah kullanımıyla bölmek daha (kısa bir yarım ada) şık olabilir. Tabi dediğim gibi mesafelerin izin vermesi koşuluyla. Herkese selamlar…

Ayrıca hol olarak kullanılacak bir alan ayakkabılarımızı ve paltolarımızı da toparlayacaktır. Salonun bir köşesinde duracak ayakkabılar sanırım bir süre sonra ortamda istenmeyen bir kokuya da sebep olur.

Banyo’da 1 saat gazete okumuyor musun yoksa??? 🙂
Yorumlarına katılıyorum, özellikle ayakkabı olayı…

Tip A.
Ufak da olsa bir antre gerekli. Salona direkt girilen evlere soğuk bakıyorum. Batı tarzına daha uygun, “yatılı misafir olmaz” anlayışını yansıtıyor. Bir de antre ufak tefek öte beriyi toplar. Ayakkabılar, portmanto vb. Salonda bunları görmek istemem.

Aslında tavan yüksekliğini düşürüp asma katlı 1+1 daire yapılabilir. Alt kat antre + salon, üst kat yatak odası + banyo. Evin toplam alanı 40 metrekare kadar artar. Tavan yüksekliğini 2 m’ye çekilebilir. Düşük tavan daha ergonomik, bünyeye verimlilik artırıcı etkileri var.

Asma katlı 1+1 biraz fantazi ama güzel, ben 2 sene yaşamıştım benzer planlı bir dairede. Tabii burada o daireyi kim alır bilemem…

Tip A’da antreye ayrilan alan y.odasinin ve banyonun küçülmesine sebep oluyor fakat antresinin olmasindan dolayi da studiodansa küçük bir ev hissi veriyor (antre ortak alanlari ve özel alanlari birbirinden ayiriyor)
Tip B’de yer kaybi hiç yok ama söyle eksileri var; tuvalet kapisi acilinca klozet tam mutfagin içine bakiyor keza y.odasi içinde benzer bir privacy sorunu var, fakat tabii ki antreden kazanilan alan paylastirildigi için mekanlar daha ferah oluyor.
Sanki su anda ilk tercihim Tip A gibi ama bitmisini görsem farkli da düsünebilirim.
Sayin Emlak Gurmesi Tip B ile ilgili ufak bir plan degisikligi fikrim var, buraya eklenti yapamiyacagim icin mail olarak gonderiyorum. Saygilarimla.

Geçen haftayı İstanbul’da arkadaşların 1+1’inde geçirdim. Klasik 3+1, 2+1’e göre o kadar pratik ve kullanışlı ki. Her şey el altında. Eşyaya boğmazsanız, mevcut eşyayı ittire kaktıra sığdırmayıp eve göre eşya (ikea biçilmiş kaftan) alırsanız (ki çok bişi gerekmiyor) yaşamak için ideal bence 1+1’ler.
Tip A ve B’ye gelecek olursak, antreli mi antresiz mi sorusuna cevap vermek gerekiyor. Klasik düşününce, birisi gelirse direk evin ortasına girmesin diye TipA demek geçiyor insanın aklından ama 1+1 bir evim varsa, ” genç evliler, bekarlar, öğrenciler, geçici çalışanlar, emekli aileler, başka şehirde yaşayıp sık ziyarete gittikleri şehirde otelde kalmak istemeyenler” grubuna giriyorsam evin ortasına girmesinden huzursuz olacağım bir misafirim de olmayacaktır. Yaşam alanının kalbine kutu gibi kapalı bi alan koymaktansa direk gireyim içeri. Hem banyo da daha geniş olsun. Zaten sınırlı olan m2 içinde kendimi hapsolmuş hissetmeyeyim.
Bu sebeple TipB diyorum.
Selamlar 🙂

Bence tip A direkt salona girilmemesi güzel antre olması güzel ayrıca banyo ve yatak odasına da salona gırmeden girmek guzel dıgerınde dırekt salonla baglantılı

Çoğu bayan banyonun büyümesi ve odadaki gömme dolaptan dolayı Tip B’yi seçti ama siz de haklısınız.

Tip B diyorum…
1+1’de antre lüks bence 🙂 antre yerine daha geniş odaları tercih ederim. (1 m2 de olsa)
tşkler.

Ben de böyle düşündüğüm için bu fikri test etmek istedim.

Tip A daha kullanışlı görünüyor. Mutfak alanı daha ekonomik kullanıldığından salonda fazladan oturma alanı oluşmuş. Böylece eve misafir alma durumu da değerlendirilmiş.

Esasında Tip B’deki L mutfak bayanlar tarafından daha çok tercih ediliyor.

Tip A, çünkü antre çözümlenmiş, vestiyer için bir niş bırakılmış bu direk salona girmekten daha iyi, girişin karşısında yatak odası kapısı çok iyi değil ama salona kapı olmadan geçiş sağlandığından bertaraf edilmiş … daha iyi tasarımlar yapılması da mümkün aynı ölçüler içerisinde….

Özlem hanım, daha iyi tasarımlar diyip bırakmak yok… Alalım önerilerinizi lütfen 🙂

Bu dairelerin adını Özlem tip daire olarak değiştiririm 🙂

serdar bey mailinize attım bir taslak… gündüz mekanlarının girişte algılandığı ama gece mekanı ve banyo mekanlarının çok ortada olmadığı bişey ..tasarımda son yoktur felsefesinden hareketle eleştirebilirsiniz:)

Merhaba Serdar Bey,
A tipi B tipine göre Yatak odası ve banyo az da olsa küçülmesine rağmen daha kullanışlı gözüküyor.
Hüseyin ATICI

Sanırım antre olayı daha önemli insanların gözünde.

Bence Tip A daha kullanışlı… Öncelikle koridor olması salon+mutfak kısmının doğrudan banyoya/tuvalete açılmasını, yatak odasının da doğrudan salona açılmasını önlüyor. Bu hem hijyenik açıdan hem sosyal açıdan daha uygun bir durum. İlla ki koridoru iptal etmek gerekiyorsa banyo kapısı yatak odasına alınabilir. Bu durumda 1+1 dairede sadece ebeveyn banyosu varmış gibi algılanabilir ama 1+1’de banyoyu kullanmak için yatak odasından geçmekta fazla sakınca olmasa gerek diye düşünüyorum. B tipi ev bana eski evleri hatırlattı, bütün kapıların salona açıldığı.. hoş değil bence..

Eski evlerde sahiden dediğiniz gibiymiş. Salon evin kalbi, her yere oradan dağılıyor. Teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.