Kategoriler
İzmir Konut Projeleri

İzmir’de kira getirisi yüksek semtler hangileri?

Faizler düştü, paralar birşeyler almaya çalışıyor. Aldığı konut değerlenene kadar beklerken kira getirisi de isteyen yatırımcılar, İzmir’in hangi semtlerinde satış fiyatına göre en yüksek kirayı alabilir?

Türkiye’nin en içerikli emlak istatistik sitesi Reidin.com’a uzun süredir aboneyim, tonla para veriyorum ama geçen sene öyle bir zam yaptılar ki üyeliğimi bitiriyorum artık.
Üyelik bir kaç gün içerisinde bitmeden önce İzmir’deki 6 semtin 2007’den beri kira getirisi verilerini inceledim.

Bu resme göre,

– İzmir genelinin kira getirisi ortalaması %5,65. Yani 200.000 TL değerindeki bir evin aylık kira getirisi ortalama 900 – 1000 TL arasında.

– Konak, yani İzmir merkezi 2007’den beri İzmir’in en iyi kira getiren bölgesi olmaya devam ediyor. Demek ki eski semtlerde yeni evler olmasa bile yine de kiracılar tarafından tercih ediliyor. Satış fiyatları çok yükselmese bile kiralar yüksek olduğu için getirisi yüksek oluyor. Diğer bir açıklama da, şehir merkezinde 1 evi olanın genelde bir kaç evi daha olduğu için yüksek kira istese bile ihtiyacı olmadığı için kirayı düşürmüyor ve kiralanana kadar bekliyor.

– İzmir’in son 1 senede kira getirisi olarak en hızlı atak yapmış bölgesi Çiğli. Mevcut yol, üniversite ve hastane yatırımları haricinde, hemen komşusu olan Mavişehir ve Karşıyaka’da fiyatların çok yükselmesi ile genç ve çalışan nüfusun tercih etmesi ile Çiğli değerleniyor. Fiyatların hala uygun olması, kira getirilerini cazip kılıyor.

– Bornova’da da bir artış gözlenmiş son 6 ayda ama benim tahminim Bornova’daki arsa sıkıntısı sebebiyle konut fiyatlarının yakın dönemde kiralara göre çok daha hızlı artacak olması.

– İzmir’de kira getirisi olarak 2007’den itibaren en kötü performans gösteren bölge Narlıdere olmuş. Satış fiyatlarının yüksekliği kiralara yansımadığı için yatırımcılar açısından kira getirecek mülk olarak tercih edilmemeli.

– Gaziemir 2010’dan itibaren kira getirisi olarak düşüş göstermiş. Bunun da sebebi Gaziemir’deki satış fiyatlarının çok hızlı bir şekilde artmış olması ve kiraların aynı artışı gösterememesi. Daha uygun kira vermek isteyenler Buca ve Bornova’ya yönelebiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.