Kategoriler
Genel

Kat Karşılığı Olayı – Arsa sahibi açısından

%40 – % 50 – %60, arsa sahiplerini ve müteahhitleri en rahatsız eden pazarlıklardan birisi.
Yeterince piyasa bilgisi olmayan arsa sahibi, kurt bir müteahhit ile masaya oturduğunda hemen kulaktan duyma yüzdeler konuşulmaya başlanıyor. Yan arsa %42 ile vermiş, annem %60 istiyor, %50 olur ama artı para verin bana…
Antlaşılması gereken o kadar fazla ayrıntı varki, hemen bu yüzdelere atlamak ve sıkı pazarlıklara girmek genelde iki tarafa da yaramıyor.
Arsa sahibinin yapması gereken en önemli 3 şey
1. Bölgeyi bilen, kaliteli ve güvenilir müteahhit bulmak
2. Arsanızın şu anki piyasa değerini kabaca belirlemek – emlakçılardan yararlanın ama kendi değerlendirmeniz daha gerçekçi olacaktır.
3. Size kalacak dairelerin piyasa değerini en çok arttıracak şartname ve proje beklentilerini belirlemek.
Arsa sahibi arsa değerini belirlemek için yapması gereken bir kaç kolay şey var.
1. Arsanın olduğu bölgede benzer yeni daireler/dükkanlar kaç paradan satılıyor
2. Arsanın olduğu bölgede benzer imarlı arsalar ne kadara satılıyor
3. Arsanın bulunduğu yerin diğer arsalardan farklı bir özelliği varmı; köşemi, deniz manzarası varmı,…
Bu bilgiler alındıktan sonra arsanın satılık değerini yaklaşık olarak hesaplayabilirsiniz. Şu an arsayı satılığa çıkarsanız alacağınız parayı 1.5 ile çarparak arsanın 2 sene vadeli değerini bulun. Bu değeri de piyasadaki benzer yeni dairelerin bugünkü satış fiyatına bölerek arsanızın daire olarak değerini bulabilirsiniz.
Örnek
Bu çok kaba değerlendirmeyi yaptıktan sonra kendinize bir pazarlık payı bırakarak, teknik şartnamesi ve sözleşme koşulları beklentilerinizi sağlayan ve işi bitirebileceğine inandiğiniz müteahhit ile masaya oturun. Sözleşme ve şartnamelerde arsa sahibine yüklenen masrafları listeleyip, kaç daire daha almanız gerektiğini hesaplayabilirsiniz. Ben bu noktada ilk hamleyi karşı tarafa bırakmaktan yanayım. Bırakın müteahhit versin ilk rakamı. Çok düşük olsa bile siz kafanızdaki ilk rakam ile başlayın pazarliğa.
Müteahhite nefes payı bırakın ve motivasyonunu yüksek tutmasına yardımcı olun.
Şunu da bilinki, en fazla 3 şirket ile görüstükten sonra hala antlaşamadıysanız, beklentileriniz yanlıştır, gözden geçirin ya da benden yarım isteyin.
Kolay gelsin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.